Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Olomoucká barevná školka zezelenala. Napájí ji solární elektrárna na střeše

Malá solární elektrárna na střeše začala v těchto dnech napájet elektřinou olomouckou mateřskou školku Barevný svět. Vnitřní prostory zároveň osvětluje speciální úsporné LED osvětlení s volitelnou intenzitou i barvou světla. Zelená opatření čekají také základní školu Stupkova.

"Snažíme se postupně navyšovat kapacity v mateřských školách, aktuální a důležitá jsou také energetická opatření. Kompletní rekonstrukce MŠ Barevný svět v Dělnické ulici spojila oba záměry. My jsme provedli stavební úpravy, včetně nových oken a zateplení a společnost Veolia podpořila naše úsilí pilotním projektem moderně řešených energetických úspor," sdělil v tiskové zprávě primátor Olomouce Mirek Žbánek (ANO).

Na střeše školky vyrostla malá fotovoltaická elektrárna a ve třídách nahradila původní zářivky biodynamické LED svítidla. Technologie umožňuje v průběhu dne přizpůsobovat barvu světla přirozené barvě denního svitu nebo aktivitě, kterou děti právě provádějí. Učitelky mohou prostřednictvím jednoduchého ovládacího tlačítka navolit vhodnou intenzitu i barvu osvětlení.

Všichni chtějí jedničky a já se těším, až se známky zruší, říká pedagogická poradkyně Veronika Nevrlá

Tak trochu proti školskému systému se se svými klienty vydává pedagogická poradkyně Veronika Nevrlá z Olomouce. V hanácké metropoli si po letech praxe na učitelské pozici otevřela svou kancelář, kde rodičům a dětem pomáhá najít příčiny problémů...

Instalace fotovoltaického systému a biodynamických svítidel přišla na 625 tisíc korun. Akci financovala Veolia Energie ČR, která v Olomouci plánuje podobná opatření i na dalších budovách škol a školek. Příštím projektem bude základní škola Stupkova.

"Je to nejúčinnější způsob, jak zabránit ztrátám tepelné energie. Energetické úspory jsou pro nás dlouhodobě velkým tématem, snažíme se je zavádět všude tam, kde je to možné," podotkl náměstek primátora Olomouce pro školství Karel Konečný (ANO).

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Olomouc/Blanka Martinovská

Štítky zelená školka, solární panely, rekonstrukce, Barvený svět, Veolia, Olomouc, střecha, mateřská škola, ANO 2011, Veolia Environnement, Karel Konečný, Veolia Energie ČR, solární elektrárna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucká barevná školka zezelenala. Napájí ji solární elektrárna na střeše  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.