Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Vědci z Univerzity Palackého chystají prototyp nového druhu superkondenzátoru

Na Univerzitě Palackého v Olomouci byl slavnostně zahájen mezinárodní projekt propojující výzkum v oblasti uchovávání elektrické energie s praxí. Vědci vyvinuli nanomateriál, který se jeví jako vhodný k ukládání elektrické energie.

Olomoučtí vědci z Českého institutu výzkumu a pokročilých technologií (CATRIN UP) už vyzkoušeli dusíkem obohacený grafen v laboratorních podmínkách. Nyní zahajují ve spolupráci s izraelskou Bar-Ilanovou univerzitou a italskou firmou ITELCOND přípravu prototypu. Díky ojedinělému evropskému grantu získal projekt podporu zhruba 62 a půl milionu korun.

Word či Excel na nejvyšším levelu. Ajťačka Lucie ze Šumperka se blýskla na šampionátu v Kalifornii

Přes školní, krajské a republikové kolo soutěže Office Aréna postoupila studentka šumperské střední průmyslovky Lucie Dorňáková až na finálovou akci do Kalifornie. V Anaheimu talentovaná Lucie bojovala nejen se silnou konkurencí, ale také s...

Ten se podle nich jeví jako materiál vhodný k ukládání elektrické energie, což by z něj činilo takzvaný superkondenzátor. Ten by mohl být zajímavou alternativou k nejvíce využívaným lithiovým bateriím. „Nedávno jsme vyvinuli elektrodový materiál na bázi grafenu, dvojrozměrného materiálu skládajícího se z jediné vrstvy uhlíku, který vykazuje jedinečné vlastnosti,“ uvedl v tiskové zprávě hlavní řešitel Michal Otyepka. Cílem výzkumníků je vytvořit superkondenzátor, který bude v porovnání s bateriemi bezpečnější, šetrnější k přírodě a levnější. „Především by měl mít vysokou kapacitu a dlouhou životnost,“ doplnil.

Právě Otyepka s kolegy dovedl materiál do této fáze, i díky zisku dvou projektů Evropské výzkumné rady, na něž můžou výzkumníci navázat. První gramy materiálu připravili teprve před čtyřmi lety, nyní jsou schopni jej přichystat v kilogramových množstvích.

Materiál chrání evropský patent. Olomoučtí vědci budou jeho vlastnosti dále optimalizovat tak, aby jej mohli využít k pilotní výrobě. „Cílem je zvýšení objemové energetické hustoty superkondenzátoru nad 50 watthodin na litr. To je asi dvakrát více než u nejlepších součástek na současném trhu,“ uvedl mluvčí unverzity Egon Havrlant. To by mělo umožnit široké využití v elektromobilech i jako podpora baterií v zařízeních, do nichž je potřeba dodat velké množství energie v krátkém čase.

Posvátné umění v nesvaté době. Muzeum umění v Olomouci láká na výstavu sakrální tvorby

Muzeum umění Olomouc zve na výstavu děl autorů, kteří svou činnost museli pozastavit kvůli bývalému politickému režimu. Bude tak možné si prohlédnout desítky vybraných děl od umělců, jako jsou Mikuláš Medek, Jan Exnar nebo Vojmír Vokolek.

V rámci výzvy EIC Transition Challenges bylo předloženo dvaadvacet návrhů ze sedmnácti zemí. Podpora je určená zejména pro nové technologie, které již byly experimentálně ověřeny v laboratoři, a je potřeba připravit jejich uvedení na trh.

CATRIN bude koordinovat tento druh projektu jako jediná instituce nejen v tuzemsku, ale také v takzvaných widening státech, kam patří především členské státy EU, které přistoupily po roce 2004. „Hledání materiálů pro účinné ukládání elektrické energie patří mezi významné globální výzvy, navíc získává ještě více na aktuálnosti v souvislosti s potřebou omezit spotřebu fosilních paliv, rostoucí mobilitou a zvyšujícím se počtem elektronických zařízení,“ dodal v závěru mluvčí.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Univerzita Palackého v Olomouci

Štítky Univerzita Palackého, CATRIN, vědci, nanomateriál, superkondenzátor, prototyp, Univerzita Palackého v Olomouci, elektrická energie, materiál, projekt, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vědci z Univerzity Palackého chystají prototyp nového druhu superkondenzátoru  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.