Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jak to u nás kdysi vypadalo: geoinformatici z univerzity vytvořili aplikaci s leteckými snímky Olomouce

Jedinečný pohled do historie Olomouce nabízí nová webová aplikace, která na jedné obrazovce přináší srovnání leteckých snímků města z různých časových období. Stránku Olomouc z výšky vznikla na katedře geoinformatiky Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého. Nejstarší letecké fotografie pocházejí z roku 1927, například městská čtvrť Neředín je na nich jako samostatná vesnice.

Mapový nástroj, který je dostupný na adrese olomouczvysky.upol.cz, byl vytvořen jako součást bakalářské práce pod vedením Jakuba Miřijovského a Rostislava Nétka. Lidé mohou z dosud nezveřejněných snímků vyčíst, jak se v průběhu desítek let město proměnilo.

„Především historické letecké snímky jsou široké veřejnosti poměrně složitě dostupné a žádná aplikace je pro město Olomouc nezobrazuje v širším časovém období. Rozhodli jsme se proto tuto zajímavou možnost, jak z ptačí perspektivy nahlédnout do historie města, uživatelům internetu nabídnout. Aplikace Olomouc z výšky zahrnuje sérii všech aktuálně známých a dostupných snímků pro oblast Olomouce, a to od nejstaršího plošného snímkování v Československu z roku 1927 až po to nejnovější v roce 2021,“ uvádí v tiskové zprávě autor aplikace Vojtěch Jabůrek.

Sestavení webové aplikace předcházela takřka badatelská práce, neboť bylo třeba dohledat, získat a poté fotogrammetricky a geoinformaticky zpracovat letecké snímky z několika různých zdrojů.

Pediatři v olomoucké nemocnici registrují nové pacienty. Kapacity rozšíří i díky podpoře od UNICEF

Nové pacienty přijímá ordinace pro děti a dorost ve Fakultní nemocnici Olomouc. Kapacity se rozšiřují také díky technické a finanční pomoci mezinárodní organizace UNICEF. Cílem spolupráce je rozšířit možnosti komplexní zdravotní péče pro klienty...

Nejstarší letecké snímkování Olomouce pochází z roku 1927 a bylo doposud veřejnosti nepřístupné. V popisu aplikace si mohou zájemci také přečíst, jak toto historické fotografování města proběhlo. Vedení Olomouce se tehdy jako první město v tehdejším Československu rozhodlo nechat nafotit město z vojenských letadel pro vytvoření co nejpřesnější mapy.

Tyto snímky autorům aplikace poskytl Magistrát města Olomouce. Druhé nejstarší snímkování z roku 1954 bylo zpřístupněno Českou informační agenturou životního prostředí (CENIA). Většina mapových vrstev ze sedmdesátých až devadesátých let minulého století pochází z archívu Vojenského geografického a hydrometeorologického úřadu v Dobrušce. Poslední série leteckých snímků od roku 2000 do 2021 již využívá moderních, veřejně dostupných mapových služeb Českého úřadu zeměměřického a katastrálního.

Mapová aplikace obsahuje bohatou databázi leteckých snímků Olomouce a pro kratší časové období i z dalších oblastí. „Vybrané fotografie města lze porovnat díky použité technologii Multiple View, která synchronizuje pohled na vybranou část mapy města pomocí dvou leteckých snímků z různého období,“ podotkl Rostislav Nétek z katedry geoinformatiky.

Rekordní jízda pro onkologické pacienty: Olomoučan chce zvládnout čtyřiadvacet hodin spinningu

Vášnivý sportovec Michal Sláma bojoval v dětství se závažným nádorovým onemocněním, kvůli kterému přišel o ledvinu. Nyní chce podpořit charitativní sbírkou dětské kliniky v Olomouci a Praze. Vrcholem dobročinné akce je pokus o český rekord v...

Návštěvník internetových stránek s aplikací si tak pomocí intuitivního ovládacího prvku výběru vrstev nejprve zvolí dvojici leteckých snímků z různých let, které následně může libovolně přibližovat, oddalovat a posouvat. Aplikace tak umožňuje sledovat, jak se území města postupně rozšiřovalo a jaké změny se na něm odehrály. „Při porovnání nejstaršího a nejmladšího snímku, které dělí téměř sto let, lze jasně identifikovat například nynější městskou část Neředín jako samostatnou vesnici zcela mimo Olomouc,“ vypíchl jednu ze zajímavostí Vojtěch Jabůrek.

Webová aplikace Olomouc z výšky obsahuje také stručné infromace o územním plánování v zobrazovaném období. „I když aplikace primárně vznikla pro odborníky na fotogrammetrii a urbanismus, jistě ji ocení i badatelé a amatérští nadšenci se zájmem o historii Olomouce,“ dodal závěrem Vojtěch Jabůrek.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Olomouc, Český úřad zeměměřičský a katastrální

Štítky Olomouc, letecký pohled, mapa, snímková, aplikace, Olomouc z výšky, Univerzita Palackého, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak to u nás kdysi vypadalo: geoinformatici z univerzity vytvořili aplikaci s leteckými snímky Olomouce  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.