Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Ochrana pro brambory před nákazou. Řešení budou hledat i vědci z Univerzity Palackého

Choroba, kterou přenáší hmyz, už dnes devastuje úrodu brambor zejména v Jižní Americe. Vědci z projektu PATAFEST, do kterého se zapojili i olomoučtí vědci z místní univerzity, se snaží najít řešení, jak evropské brambory chránit. Evropská unie výzkum podpoří deseti miliony eur.

Nemoc „zebra chip“, kterou přenáší hmyz, devastuje brambory zejména v Jižní Americe. Projekt PATAFEST, který funguje pod záštitou programu Horizon Europe RIA, se snaží evropskou produkci brambor před podobnými chorobami ochránit. Mezi 18 partnery z akademické i komerční sféry, kteří se do projektu zapojují, jsou i jediní čeští zástupci – vědci z Českého institutu výzkumu a pokročilých technologií CATRIN Univerzity Palackého v Olomouci.

„Cílem projektu je připravit Evropu na možný výskyt karanténní choroby nazývané ‚zebra chip‘, která zejména na americkém kontinentu významně omezuje produkci brambor a negativně ovlivňuje vizuální kvalitu hlíz, čímž zamezuje jejich prodeji. Naším společným úkolem je vytvořit strategii, díky níž budeme umět monitorovat výskyt a projevy nejen této nemoci, ale i v Evropě známých posklizňových chorob, a také vyvinout technologie, jež by mohly brambory před nákazami ochránit,“ uvedla vedoucí olomouckého výzkumného týmu Nuria De Diego.

Kulaté jubileum Univerzity Palackého připomene na začátku září Absolventský den

Univerzita Palackého v Olomouci si letos připomíná 450 let od svého založení. Pro všechny, kteří se chtějí potkat se svými bývalými spolužáky a kolegy, škola na začátek září připravila Absolventský den. Součástí budou filmové projekce, křest...

Podle vedoucí si konsorcium vytyčilo hned několik úkolů. Mezi hlavní patří popsat šíření škůdců na molekulární úrovni a identifikovat jednotlivé odrůdy brambor, které by měly být odolné vůči vybraným patogenům. „Dále je cílem zajistit účinné předsklizňové ošetření rostlin a půdy proti hmyzímu přenašeči a půdním patogenům a vyvinout posklizňové technologie, které umožní kontrolu výskytu půdích patogenů a udržení kvality skladovaných bramborových hlíz,“ doplnil v tiskové zprávě mluvčí Univerzity Palackého v Olomouci Egon Havrlant.

Zebra chip se projevuje tak, že se uvnitř hlíz objevují tmavé nevzhledné proužky, což činí z brambor neprodejné zboží. Choroba ale postihuje i samotné rostliny a jejich vývoj a výrazně snižuje jejich produkci. Za nákazou stojí patogen, který šíří hmyz z rodu mera.

„Projekt se zaměří ale i na další vytipované patogeny a jako modelový hmyz budou výzkumníkům sloužit mšice. Proto se v CATRIN projektu účastní nejen experti na fenotypizaci rostlin, tedy sledování jejich vlastností s ohledem na změny prostředí pomocí automatických neinvazivních metod, ale také odborníci na výzkum hmyzu,“ vysvětlil Havrlant.

Olomouc investuje do škol a školek. Za léto utratil magistrát 26 milionů

Letní prázdniny věnoval magistrát velkým investicím i menším opravám na mateřských i základních školách v Olomouci. Začalo buď s novými, případně pokračovalo s rozpracovanými investicemi a samotné školy využily období volna k jejich realizacím.

„V oblasti monitoringu ‚zebra chip‘ se v Olomouci zaměříme na molekulárněbiologický přístup, kdy budeme pomocí molekulárních markerů sledovat výskyt původce choroby v hmyzích přenašečích a rostlinách z Ekvádoru. Budeme se také podílet na vývoji technologií monitoringu posklizňové kvality hlíz,“ objasnil vedoucí výzkumné skupiny Fenotypizace v CATRIN Lukáš Spíchal.

Ten spolu s kolegy bude taktéž testovat přípravky, které vyvíjejí kolegové například v Izraeli. Cílem je vytvořit na listech mechanickou bariéru, kterou hmyz nebude schopný překonat. Testovat budou jak efektivitu proti hmyzu, tak nezávadnost pro plodinu.

Krom samotného přípravku se tým zaměří i na aplikaci pro chytré telefony, která by měla umět v polních podmínkách rozpoznat symptomy jak „zebra chipu“, tak dalších chorob.

„Pomocí neinvazivní fenotypizace získáme velké soubory dat – fotografií z průběhu vývoje chorob za různých podmínek, které se ve skladu mohou vyskytnout. Tato data naši partneři využijí pro trénování neuronových sítí. Budeme sledovat, jaké symptomy se na hlízách objevují a jakou mají dynamiku v různých podmínkách, ať už jde například o teplotu, či vlhkost. To může přispět k predikci výskytu chorob za daných podmínek a k nalezení optimálních podmínek pro skladování, které rozvoj choroby výrazně zpomalí,“ objasnila De Diego.

Součástí zrekonstruovaného Červeného kostela v Olomouci je také harmonium

Zrekonstruovaný Červený kostel, který je součástí Vědecké knihovny v Olomouci, zdobí vzácné koncertní harmonium. Tento historický hudební nástroj, který postavila firma M. Hörügel v Lipsku, zapůjčila kostelu k trvalému využívání první soukromá...

Na projektu PATAFEST (Potato crop effective management strategies to tackle future pest threats) spolupracují partneři ze Španělska, Itálie, Izraele, Belgie, Německa, Francie, Velké Británie či Ekvádoru. „Hlavním koordinátorem je španělská výzkumná společnost FUNDITEC. Vedle univerzit a výzkumných institucí se jedná také o soukromé společnosti včetně pěstitelů brambor a obchodních firem,“ vysvětlil Havrlant. Celý projekt podpoří také Evropská unie deseti miliony eur.

„Je to pro nás první zkušenost svého druhu a obrovská škola. Nejenže prohloubíme spolupráci v rámci skupin CATRIN, ale získáme zkušenosti z komunikace s dalšími zahraničními partnery. Věříme, že tyto znalosti pak budeme moci zúročit v dalších evropských projektech, třeba už v roli jejich koordinátorů,“ uzavřel Spíchal.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay

Štítky UP, Univerzita Palackého, věda, brambory, zemědělství, nákaza, Zebra chip, výzkum, ochrana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ochrana pro brambory před nákazou. Řešení budou hledat i vědci z Univerzity Palackého  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.