Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Neděle 12. května 2024  |  Svátek má Pankrác
Bez reklam

V Olomouci vznikne Kreativně edukační centrum. Podílet se bude město, kraj i divadlo

V areálu Střední školy polygrafické Olomouc vznikne kreativně edukační centrum. Mimo olomoucký magistrát se do projektu zapojí i Olomoucký kraj, Moravské divadlo a samotná škola. Centrum by mělo zahájit provoz do konce roku 2025 a náklady na jeho vybudování se předpokládají okolo 120 milionů korun.

Zastupitelé Olomouckého kraje schválili zapojení se do projektu stavby Kreativně edukačního centra, které má vzniknout na pozemcích Střední školy polygrafické v Olomouci. Do projektu, který připravili pracovníci Moravského divadla Olomouc (MDO), se také zapojí Olomoucký kraj, olomoucký magistrát a samotná škola v roli zřizovatele.

Olomouc si objednala analýzu fungování divadla a filharmonie. Posoudí možnosti jejich sloučení

Do poloviny listopadu má být hotová analýza efektivity fungování Moravského divadla a Moravské filharmonie v Olomouci. Město si objednalo posouzení svých příspěvkových organizací u pražské společnosti za takřka čtvrt milionu korun. Podle výstupů...

Celkové náklady se pohybují kolem 120 milionů korun, přičemž město na něj získalo dotac ve výši 38 milionů z Národního plánu obnovy. Dalších 82 milionů si mezi sebe má rozdělit Statutární město Olomouc a Olomoucký kraj, který zároveň poskytuje pozemky v areálu školy pro stavbu. Krajský radní pro kulturu Jan Žůrek (Spojenci-Koalice pro Olomoucký kraj) uvedl, že peníze na projekt půjdou ze 137 milionů, které dostal ve formě dotací zpět za rekonstrukci Červeného kostela v centru Olomouce.

Projekt vyvolal na zastupitelstvu delší diskusi, přičemž někteří zastupitelé vyjádřili i obavy. Například Ladislav Okleštěk (ANO) upozornil na to, že projekt neprojednávali členové školského výboru ani v kulturní komisi. „Objem prostředků ze strany kraje je nemalý. V principu se mi projekt líbí, nelíbí se mi ale způsob projednávání,“ poznamenal zastupitel. Na to reagoval František John (Spojenci-Koalice pro Olomoucký kraj) s tím, že projekt je v souladu s koncepcí kultury, kreativity a památkové péče Olomouckého kraje, který nynější městské zastupitelstvo schvalovalo.

Krom vybudování nových, moderně vybavených dílen pro výrobu scénických dekorací a dalších kreativních učeben, dojde k otevření unikátního středoškolského oboru zaměřeného na jevištní technologie. „Přínos projektu není pouze pro divadlo, které získá nové dílny a workshopové místnosti, ale také pro tu školu. V těchto prostorách se bude vyučovat nový obor jevištní technik,“ konstatoval Žůrek.

TIP NA VÍKEND: Sluňákov v sobotu ožije řemesly. Dětem nabídne výrobu svíček nebo hrnčířský kruh

Vyzkoušet si předení na kolovrátku, praní na valše nebo odlévání bronzových nástrojů si mohou rodiče s dětmi v sobotu ve Sluňákově v Horce nad Moravou na Olomoucku. Pro malé návštěvníky je připraveno i několik rukodělných dílniček, kde si...

„Vznik kreativně-edukačního centra v areálu krajské Střední polygrafické školy nabízí možnost užšího propojení obou subjektů. Jako ideální nám přišlo otevření nového studijního oboru jevištní technik. Očekávám, že o studium bude velký zájem, což nám potvrzují experti z oboru," navázal radní Olomouckého kraje pro oblast školství Aleš Jakubec (Spojenci-Koalice pro Olomoucký kraj).

Podle ředitele Moravského divadla Olomouc Davida Gerneše je cílem projektu vytvořit prostor pro workshopy, dílny, rezidence a další aktivity. Nový středoškolský obor má zase vyřešit poptávku po těchto zaměstnancích. „V současnosti panuje na celém kulturním trhu poptávka po zvukařích, osvětlovačích a dalších jevištních profesích. Tento nový studijní obor by měl tuto poptávku zčásti saturovat,“ vysvětlil ředitel.

Střední škola již získala pro svůj nový obor příslušnou akreditaci a otevřít by se měl v září 2025. Součástí přijímacího řízení budou také talentové zkoušky. „Nyní chystáme školní vzdělávací program, který chceme ve spolupráci s divadlem vytvořit během tohoto školního roku,“ řekla ředitelka školy Marcela Hanáková. Pro grafickou část výuky může škola využít své pedagogy a odborníky z praxe by mohlo zase poskytnout divadlo.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři , | Foto Jan Chvíla

Štítky Moravské divadlo Olomouc, město Olomouc, Olomoucký kraj, projekt, stavba, Kulturní edukační centrum, vzdělávání, kultura, jevištní technik, škola, Střední škola polygrafická Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Olomouci vznikne Kreativně edukační centrum. Podílet se bude město, kraj i divadlo  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.