Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Okupační stávka, zvonička. Akademici a studenti Filozofické fakulty UP debatovali o podfinancovaném školství

Studenti i akademici nejen z Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci se dnes sešli v aule hlavní budovy v Křížkovského ulici, aby vyjádřili podporu podfinancované fakultě. V přeplněném sálu debatovali také o následujících krocích v rámci stávky.

Krátce před jednou hodinou odpolední se zdálo, že se v aule koná pouze malé setkání akademické obce. Sál s celkovou kapacitou přes 200 lidí je jen z malé části zaplněný především vyučujícími z různých kateder a pár málo studenty.

To se ale mění a během deseti minut se sál naplnil dalšími studenty a vyučujícími, kteří přišli na debatní setkání o podfinancovaném vysokém školství, zejména filozofických fakult a humanitně-vědních oborů. Ti kapacitu naplnili tak, že organizátoři stávky museli přidávat další židle a někteří studenti seděli na schodu, který vedl k vyvýšené ploše v čele místnosti.

Řečnického pultíku, pod kterým se rozkládala řada transparentů upozorňující například na finanční situaci doktorandských studentů, se nejdříve ujal František Kratochvíl. Z pozice vedoucího stávkového výboru přivítal veškeré studenty i akademiky nejen z filozofické fakulty, včetně zahraničních účastníků.

Nehoda na přejezdu v Olomouci se bude odklízet do noci. Poškozená může být i tramvajová trať

Vážné dopady na dopravu v Olomouci má úterní střet vlakové soupravy a kamionu na přejezdu v městské části Bělidla. Až do nočních hodin budou zřejmě probíhat odklízecí práce, zablokovaná je tak frekventovaná silnice na Šternberk. Místem nemohou...

Představil také cíle dnešní stávky: naplánovat další kroky stávky, zapojit další fakulty a mobilizovat další studenty. Na to, jak je vysoké školství podhodnocené, upozornil nejprve doktorand David Broul z katedry politologie a evropských studií. „Doktorandské stipendium se ani zdaleka neblíží minimální mzdě. Je to 11 250 korun,“ poznamenal student s tím, že si studenti doktorského programu, kteří zároveň musí vyučovat, hledají další práce. „Mnohdy pracujeme od rána do večera, abychom přežili. Už se ucho urvalo, vidíme dopředu a děsíme se toho. Bavíme se reálně o postupném vyhladovění vysokého školství v Čechách,“ pokračoval.

Při debatě, která trvala bezmála dvě hodiny, zazněly různé radikální i umírněnější názory a návrhy, jak by měli stávkující nadále postupovat. „Je potřeba, abychom naštvali sami sebe a třeba i potenciální zaměstnavatele, a to tak, že by fakulta měla přestat vydávat diplomy,“ navrhnul další student doktorského progamu, tentokrát na katedře historie, Michal Nguyen, se kterým plný sál posléze vyjádřil souhlas potleskem. Absolventi by tak místo diplomu dostali doklad o absolvování studia.

Na konci stávkové debaty účastníci hlasovali o následujících krocích, které hodlají v rámci upozornění na podfinancování uskutečnit. S jednoznačným souhlasem se setkal návrh vedoucího katedry nederlandistiky Wilkena Engelbrechta, tedy nechávat si proplácet veškeré přesčasy. Podle Ondřeje Kučery, proděkana pro organizaci, by takovou situaci fakulta ustála zhruba dva měsíce. Stejně tak studenti i vyučující souhlasili s instalací zvonu před rektorát nebo okupační stávku.

Vysoké školy jsou podhodnocené. Filozofická fakulta UP se přidává ke stávce

Filozofická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci se přidává ke stávce filozofických fakult. Spolu s fakultou Univerzity Karlovy chce upozornit na finanční podhodnocení vysokých škol. Ze stejného důvodu vyhlásili akademici stávku už v březnu...

Ze strany stávkujících padla kritika také na rektora univerzity Martina Procházku, který je ve funkci od května 2021. „Myslím si, že by pan rektor mohl být ráznější. On řídí tu organizaci, řídí jí podle nějaké své vize, kterou má naplňovat a k tomu má mandát. A pokud je podle něho takhle všechno správně, tak z našeho pohledu není,“ vysvětlil Kratochvíl s tím, že stávkový výbor chystá žalobu na Univerzitu Palackého za nerovnost mezd.

„Pochopení vyjádřily i ostatní fakulty a součásti univerzity, byť se ke stávce hromadně nepřipojily. Výši mezd můžeme sami uvnitř univerzity ovlivnit jen do určité míry. Stále pracujeme s jedním balíkem peněz, a přestože hledáme úspory, je čím dál těžší udržet kvalitní zaměstnance nebo přilákat nové. Ve složité situaci se nachází celé české vysoké školství,“ řekl mluvčí univerzity Egon Havrlant.

Celé setkání ukončili účastníci společnou fotografií na nádvoří před rektorátem. K dnešní celodenní stávce za lepší financování vysokých škol se z Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci oficiálně připojilo 250 ze 400 zaměstnanců. Zrušena byla téměř všechna výuka, zhruba 50 pedagogů odjelo podpořit stávkující do Prahy. Při odpolední debatě v aule olomoucké fakulty, kterou zaplnilo přes 200 studentů, akademiků a zástupců odborů.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři , | Foto Vojtěch Duda, Daniel Vachek

Štítky Univerzita Palackého, Olomouc, Filozofická fakulta, stávka, podfinancování, vysoké školství, setkání, aula FF UP

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Okupační stávka, zvonička. Akademici a studenti Filozofické fakulty UP debatovali o podfinancovaném školství  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.