Počasí dnes19 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

FOTOGALERIE: Jedinečná ptačí říše v Přerově. Po rekonstrukci se otevře muzeum Ornis

Ornitologická stanice (ORNIS) v Přerově otevře po takřka tříleté rekonstrukci své prostory návštěvníkům z řad veřejnosti. Ti se mohou těšit zejména na jedinečnou expozici Ptáci České republiky. Rozsáhlá proměna odborného a popularizačního centra ornitologie nedaleko přerovského parku Michalov vyšla na přibližně 120 milionů korun.

V Bezručově ulici nedaleko historického parku Michalov září zrekonstruovaná budova ORNIS, tedy Ornitologická stanice při Muzeu Komenského v Přerově. Po dokončení stavebních prací, jejichž součástí byla výstavba další budovy, se rozběhla příprava propracované výstavy Ptáci České republiky. Ta je svým rozsahem v tuzemsku zcela unikátní.

„Žádná podobná expozice, jakou tu máme, v České republice není a nebude, což říkám se znalostí sbírkových možností dalších institucí,“ říká vedoucí ornitologické stanice Josef Chytil.

Přes vysoké dveře se z foyer budovy dostanou návštěvníci do potemnělého prostoru, kterému dominují rozmanité vitríny a hlavně nasvícené exponáty. Podle vedoucího Chytila bylo hlavním záměrem upoutat na exponáty a vše ostatní potlačit. Vystavených opeřenců je ve dvou sálech přes 580 a jde o zástupce 365 druhů ptáků, které byly zjištěny na našem území. V první části jsou k vidění nepěvci a v dalším pak pěvci. Nejen zvídavé přírodovědce z řad školáků zaujme také interaktivní části výstavy či malý kinosál, ve kterém mohou zhlédnout některý ze šesti připravených snímků.

Divadelní zážitek jako podpora v těžkých chvílích. V Olomouci probíhá projekt Zahrajte si na Ježíška

Moravské divadlo v Olomouci letos navazuje na první ročník benefičního projektu Zahrajte si na Ježíška, jehož hlavní podstatou je podpora maminek trpících poporodními depresemi a rodin, které pečují o hendikepované děti. Dárkové šeky na divadelní...

Ne pouze zrakem, ale i sluchem mohou lidé v budově ORNIS poznávat ptačí říši. K dispozici jsou totiž panely či tlačítka, díky kterým je možné přehrát typický zvukový projev ptactva. „Zvukový koutek je hotový, jsou tam k dispozici zvuky všech druhů ptáků, které máme k expozici. Je to určitě zajímavá věc, kterou nebylo jednoduché zajistit. Byla to jedna ze záležitostí, kterou jsme nakupovali v zahraničí. Z Francie jsme pořídili zvukový archiv všech druhů ptáků České republiky,“ zmínil ornitolog Chytil.

Pro badatele z ornitologické stanice je značným přínosem i nový moderně zařízený depozitář, který má podle Josefa Chytila ještě dostatečnou kapacitu pro další rozšiřování sbírky. Ta nyní čítá asi osm tisíc ptáků a přes 12 tisíc vajec. Mezi nejvzácnější uložené exponáty patří například kakapo soví, nelétavý papoušek z Nového Zélandu.

Výstavba první ornitologické stanice v Přerově se datuje do roku 1937. Nyní má za sebou jedinečný muzejní prostor další ze svých rozsáhlých úprav a v sobotu 2. prosince 2023 od 14 hodin opět přivítá malé i velké příznivce přírody a ptactva. „Všichni jsme zvědaví a vzhledem k prvotním ohlasům pozvaných hostů si myslím, že hodnocení návštěvníků budou stát za to,“ věří vedoucí ORNIS Josef Chytil.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Ptactvo, ptáci, ornitologie, ornitologická stanice, Ornis, Přerov, Muzeum Komenského, Olomoucký kraj, rekonstrukce, investice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTOGALERIE: Jedinečná ptačí říše v Přerově. Po rekonstrukci se otevře muzeum Ornis  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.