Počasí dnes32 °C, zítra26 °C
Sobota 27. července 2024  |  Svátek má Věroslav
Bez reklam

Žáci z olomouckých základek soutěžili o vylepšení škol, pořídí si knihobudku či multimediální vybavení

Žáci z celkem osmi olomouckých základních škol zaslali přihlášky do soutěže Vytuň si školu, kterou pořádá Magistrát města Olomouce. Tři nejlépe hodnocené nápady získaly podporu 40 tisíc korun, novinek podle vlastních návrhů se dočkají děti na ZŠ Hálkova, Dvorského a Stupkova.

Do čtvrtého ročníku soutěže Vytuň si školu se letos přihlásilo celkem osm olomouckých základních škol, komise složená ze zástupců pořádajícího odboru strategie a řízení a odboru školství Magistrátu města Olomouce poslala pět. „Ve finálovém kole si žáci své projekty navzájem představili a sami si v tajném hlasování rozhodli o vítězích,“ objasnila Lenka Jedličková z marketingového oddělení olomouckého magistrátu.

Čtyřicet tisíc korun a vítězství v soutěži si připsala Fakultní základní škola Hálkova, která prostředky využije pro modernizaci zastaralé učebny hudební výchovy. Do upraveného prostoru by se mělo začlenit zelené plátno, kvalitní osvětlení a nahrávací koutek. „V rámci projektových dnů každoročně natáčíme reklamní spoty, ale vždy nám někdo na chodbě vlezl do záběru, což nám v nové učebně hrozit nebude,“ zmínil výhody novinky, na které se zanedlouho začne na Hálkové pracovat, jeden z členů projektového týmu.

Třech lokalit poblíž centra Olomouce se dotknou stavební úpravy a s tím spojená dopravní omezení v průběhu zakázky Smetanovy Sady – přístup pro cyklisty. Takřka pětimilionová investice má zlepšit situaci na rušných místech, kde se protínají trasy...

Na druhé příčce se umístila ZŠ Dvorského z olomoucké městské části Svatý Kopeček. „V rámci projektu si žáci zútulní koridor spojující budovy 1. a 2. stupně, který momentálně nemá žádné větší využití a nepůsobí příliš reprezentativně. V místě, kde se během třídních schůzek scházejí rodiče dětí, vzniknou nová místa k sezení, budou zde fotbálky pro zabavení dětí o přestávkách a zeď posetá obkladačkami, které budou vyrábět deváťáci v rámci pracovních činností,“ přiblížila na webu města Lenka Jedličková.

Komisi i žáky z ostatních škol oslovil také záměr spolusoutěžících ze Základní školy Stupkova, která obsadil třetí místo a získala rovněž 40 tisíc korun na knihobudku, která by měla částečně nahradit ve škole chybějící knihovnu. „Tento projekt nejenže umožní žákům půjčit si knížku, ale stane se i hlavním setkávacím místem pro různé komunitní události. Na programu jsou například autorská čtení a další aktivity,“ doplnili zástupci olomouckého magistrátu.

První ročník soutěže Vytuň si školu proběhl v Olomouci v roce 2021 a oceněné záměry tehdy získávaly 25 tisíc korun. Každý rok se tato částka navyšuje o pět tisíc korun, tedy až k současným 40 tisícům.

„Velmi nás těší, že je o tuto soutěž zájem, a stejně tak je moc hezké, že vítězství pokaždé putuje do jiné školy. Dva letošní vítězové – Dvorského a Stupkova – se třeba soutěže účastnili úplně poprvé,“ komentoval letošní ročník Radek Hloch z pořádajícího odboru strategie a řízení olomoucké radnice.

„Dalšími finalisty byla ZŠ Zeyerova, která se snažila navázat na dvě třetí místa z předchozích ročníků, a ZŠ tř. Spojenců, která se soutěže účastnila poprvé,“ doplnila Lenka Jedličková.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Radek Hloch

Štítky Vzdělání, soutěž, projekt, nápad, Vytuň si školu, základní škola, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žáci z olomouckých základek soutěžili o vylepšení škol, pořídí si knihobudku či multimediální vybavení  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.