Počasí dnes17 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 10. října 2024  |  Svátek má Marina
Bez reklam

Moderní prostory pro cenné písemnosti. Univerzita Palackého dokončila novou budovu archivu

Na okraji Olomouce v sousedství neředínského letiště slavnostně otevřela Univerzita Palackého (UP) novou budovu archivu. Třípodlažní budova se speciálním vybavením vyšla na 180 milionů korun, vzdělávací instituce zde uschová písemnosti vzniklé po roce 1946. Objekt navíc poslouží i veřejnosti, ve třetím podlaží je badatelna či menší konferenční sál určený pro přednášky či vzdělávací akce.

Podle zástupců UP bude možné v jejích depozitářích uložit až šest kilometrů dokumentů. Univerzita svůj specializovaný archiv postavila a vybavila téměř za 180 milionů korun, tři čtvrtiny z této částky pokryla státní dotace.

„Touto budovou jsme získali důstojné místo pro skladování vzácných listin a archiválií Univerzity Palackého. Navíc plánujeme využití budovy i pro veřejnost, pro vzdělávání občanů a také jako muzeum pro univerzitní vzácné exponáty," řekl rektor UP Martin Procházka.

Archiv byl založen v 90. letech minulého století, na počátku 21. století se přestěhoval do zrekonstruovaných prostor Zbrojnice, místo našel v jejích přízemních a sklepních částech. „Tam jsme však postupně naráželi na prostorové limity, především kvůli uložení archiválií. O vzniku nové budovy se již začalo uvažovat v roce 2012,“ uvedl ředitel Archivu UP Pavel Urbášek. „V našich stávajících depozitářích je aktuálně uložený asi jeden kilometr písemností. Nová budova nám umožní uskladnit až šest kilometrů archiválií, máme tedy dostatečnou rezervu na mnoho let dopředu," podotkl ředitel. Stavba začala v únoru 2022, takřka na den přesně s vypuknutím válečného konfliktu na Ukrajině. „Toky veřejných peněz se v té době zkomplikovaly,“ připomněl ředitel Urbášek.

Drtivou většinou patnácti ze sedmnácti hlasujících se Akademický senát Univerzity Palackého v Olomouci přiklání k variantě pořízení historického komplexu Hanáckých kasáren v centru města. Rozlehlou budovu vydražil od státu soukromý investor, ale...

Archiv podle Urbáška pečuje o písemnosti, které se vážou k novodobější historii olomoucké univerzity obnovené v roce 1946. Starší univerzitní materiály od konce 16. století do poloviny 20. století jsou soustředěny v olomoucké pobočce Zemského archivu v Opavě.

Do prvních dvou podlaží novostavby mají přístup pouze zaměstnanci archivu. Nachází se zde osm depozitářů vybavených moderní vzduchotechnikou a kanceláře pro personál. Třetí patro, z poloviny prosklené, je určeno pro veřejnost. „V komfortních prostorách badatelny mohou zájemci studovat materiály, které jim rádi vyhledáme a zpřístupníme. Konferenční sál má kapacitu 40 osob, mohou se zde pořádat tematické akce a přednášky,“ přiblížil Urbášek.

Depozitáře nové budovy jsou ale zatím prázdné, vlhkost v nedávno dokončené stavbě musí nejprve klesnout, aby písemnosti nepoškodila. „Archiválie by se tak do moderních prostor mohly přestěhovat v horizontu několika měsíců,“ doplnil mluvčí Univerzity Palackého v Olomouci Egon Havrlant.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Vzdělání, investice, stavba, archiv, Univerzita Palackého, Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Moderní prostory pro cenné písemnosti. Univerzita Palackého dokončila novou budovu archivu  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.