Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Psychiatrická ordinace pro lidi v nouzi je na zavření. Nemá smlouvu s VZP

Unikátní projekt ordinace psychiatra pro lidi v nouzi, jediný svého druhu v České republice, je v ohrožení. Ordinaci otevřela loni v listopadu olomoucká Charita ve spolupráci s magistrátem. Charita se nyní obává, že ordinace bude muset skončit, protože s ní Všeobecná zdravotní pojišťovna neuzavřela smlouvu.

Pilotní projekt odstartoval v období druhé vlny pandemie. Jeho cílem je poskytovat lidem bez domova s duševními poruchami a lidem v krizi odbornou psychiatrickou péči v bezpečném a nízkoprahovém prostředí.

„Díky dlouholeté zkušenosti s ordinací praktického lékaře pro lidi v nouzi víme, že pokud se odborná zdravotní péče poskytuje v nízkoprahové podobě, je cílovou skupinou hojně využívána,“ potvrdila Leona Martinková, vedoucí Střediska zdravotních služeb Charity Olomouc.

"Činnost této služby musí být zachována. Je to služba preventivního charakteru. Nikdo si přece nepřeje atak ze strany duševně nemocného člověka z ulice, který si sám bez odborné pomoci není schopen pomoci." 
primátor Olomouce Miroslav Žbánek

Lidé bez domova duševním onemocněním a psychickými poruchami trpí velmi často, avšak jen minimum z nich má možnost využívat standardní psychiatrickou péči. Bez odborné pomoci je přitom jejich návrat do společnosti téměř nemožný. 

Na zahájení provozu ordinace přispělo město Olomouc. „Vznik nové ambulance je značně složitý proces a zejména zajištění smluv se zdravotními pojišťovnami je velmi zdlouhavé. Bez grantu města Olomouce by služba vůbec nemohla vzniknout,“ vysvětlila Martinková.

Aby ordinace psychiatra pro bedzomovce mohla pokračovat, klíčový je přístup zdravotních pojišťoven. V současné době má Charita uzavřené smlouvy se ZP ministerstva vnitra, Revírní bratrskou pokladnou a Vojenskou zdravotní pojišťovnou, u dalších čeká na odpověď. 

Všeobecná zdravotní pojišťovna však smlouvu opakovaně odmítla. Pokud ordinace nebude moci přijímat její pojištěnce, kteří tvoří až třetinu všech pacientů, je podle Martinkové ohrožena její existence.

„Není možné, aby v rámci návaznosti na sociální služby fungoval projekt, který může poskytovat péči jen některým pacientům. VZP ČR je klíčovým partnerem pro zdravotní služby a my věříme, že při detailnějším seznámení s fungováním ordinace ocení její přínos a spolupráci naváže. V opačném případě bychom museli službu ukončit,“ varuje Martinková.

VZP dává přednost plnohodnotné ordinaci

Mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Milan Řepka uvedl, že žádost Charity byla standardně projednána Komisí pro smluvní vztahy. "Charita Olomouc žádala o uzavření smluvního vztahu v odbornosti psychiatrie, ovšem pouze na částečný úvazek. V době projednávání žádosti měla už VZP ČR uzavřeny smluvní vztahy v odbornosti psychiatrie v okrese Olomouc s 22 poskytovateli zdravotních služeb," vysvělitl Řepka.

Pojišťovna podle něho dává přednost plnohodnotné ordinaci, minimálně 30 ordinačním hodinám týdně. "To umožňuje reálnou dostupnost zdravotních služeb pro všechny pojištěnce," uvedl Řepka. Pokud to Charita splní, může si podle něho podat novou žádost.

Nemocný člověk z ulice si sám nepomůže

Podle Charity musí pomoc přijít lidem bez domova naproti. „Lidé bez domova jsou skutečně psychiatričtí pacienti. Nejen, že většinou mají duální diagnózy, jako je závislost na návykových látkách a onemocnění z okruhu psychóz, depresí, poruch osobnosti či různé deviace, navíc nechodí na pravidelné kontroly, mají problém užívat pravidelně medikaci. Bez specializované ambulance navazující na sociální služby, není možné tuto péči zajistit,“ tvrdí ředitel Charity Olomouc Petr Prinz.

Klíčové je také propojení ambulance se sociálními službami. „Argumentace, že v Olomouci je dostatek psychiatrických ambulancí, neřeší situaci lidí v nouzi,“ varuje Prinz.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Charita Olomouc

Štítky ordinace, psychiatr, bezdomovec, Charita Olomouc, VZP, Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky, Olomouc, Česko, pacient, charita, Miroslav Žbánek, Ministerstvo vnitra České republiky, Vojenská zdravotní pojišťovna České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Psychiatrická ordinace pro lidi v nouzi je na zavření. Nemá smlouvu s VZP  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.