Počasí dnes30 °C, zítra33 °C
Úterý 9. července 2024  |  Svátek má Drahoslava
Bez reklam

Fakultní nemocnice Olomouc navzdory pandemii loni zvýšila zisk i výnosy

Hospodaření Fakultní nemocnice Olomouc loni navzdory pandemii koronaviru skončilo ziskem 380,3 milionu korun, který byl více než dvojnásobný ve srovnání s předcházejícím rokem. Pojišťovny totiž nemocnici proplatily vícenáklady, které vznikly především hospitalizací covidových pacientů, testováním a očkováním.

"Úhradové mechanismy zohlednily pokles výkonnosti, současně byly proplaceny některé vícenáklady, které vznikly především hospitalizací covidových pacientů, testováním a očkováním. Rozhodně ale nelze tvrdit, že by FN Olomouc na epidemii vydělala," uvedl ředitel nemocnice Roman Havlík.

Nemocnice loni na začátku října kvůli rostoucímu počtu onemocnění covidem-19 musela omezit neakutní plánované operace. Díky tomuto opatření zajistila dostatek prostor a zdravotnického personálu pro péči o pacienty nakažené koronavirem.

Například na konci října v nemocnici kvůli nákaze koronavirem leželo 152 pacientů, z nich 53 bylo na jednotkách intenzivní péče. Podobné počty hospitalizovaných pacientů s covidem-19 byly i při další vlně na začátku letošního roku. Plánované operace byly postupně obnoveny až na jaře poté, co epideme začala slábnout.

Psi odhalí covid lépe než antigenní testy, přesvědčili se olomoučtí lékaři

Nezisková organizace Search and Rescue Czech Republic lékařům z Fakultní nemocnice v Olomouci v uplynulých dnech předvedla, jak mohou speciálně vycvičení psi odhalit nákazu koronavirem. Fenka münsterlandského ohaře Nena rozpoznala pozitivní...

Pokud by pandemie koronaviru loni neudeřila, tak by hospodářské výsledky FN Olomouc byly podle Havlíka velmi podobné jako ty vykázané. "Spíše dnes máme dluh vůči zaměstnancům, kteří v posledním roce neměli dostatečnou dovolenou a mnozí jsou unavení a vyčerpaní," uvedl Havlík.

Fakultní nemocnice Olomouc je šestou největší nemocnicí v ČR. Zařízení má pět desítek pracovišť, bezmála 1200 lůžek a 4226 zdravotnických i nezdravotnických zaměstnanců. Ročně je zde hospitalizováno zhruba 55 tisíc pacientů a lékaři provedou asi 22 tisíc operací.

Celkové výnosy největšího zdravotnického zařízení v Olomouckém kraji z hlavní činnosti se loni zvýšily o 15 procent na 8,615 miliardy korun z 7,36 miliardy korun v roce předchozím. Za první tři měsíce letošního roku pak nemocnice vykázala celkové výnosy 2,180 miliardy korun a zisk 138,34 milionu korun.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Fakultní nemocnice

Štítky Fakultní nemocnice, koronavirus, ekonomika, Olomouc, Fakultní nemocnice Olomouc, nemocnice, pacient, pandemie covidu-19, COVID-19, Roman Havlík, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fakultní nemocnice Olomouc navzdory pandemii loni zvýšila zisk i výnosy  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.