Počasí dnes26 °C, zítra30 °C
Pondělí 8. července 2024  |  Svátek má Nora
Bez reklam

Prostějovská nemocnice investovala desítky milionů do modernizace rehabilitace

Nemocnice Agel Prostějov investovala od loňského září 23 milionů korun do modernizace přístrojového vybavení svého centra léčebné rehabilitace. Díky investici centrum nabízí nové terapeutické přístroje a metody. Pacientům v rehabilitaci pomáhá také virtuální realita.

Nejnákladnější investicí za více než čtyři miliony korun bylo pořízení přístroje C-Mill VR pro cílený lokomoční trénink, který kombinuje chůzi na chodicím pásu s virtuálním prostředím. Na chodicí pás jsou při rehabilitaci promítány virtuální překážky. "Další z nových robotických přístrojů Gloreha Sinfonia pro senzorickou i motorickou terapii ruky je určen zvláště pro pacienty po cévní mozkové příhodě. Tento přístroj využívá také virtuální realitu," uvedl primář Centra léčebné rehabilitace Nemocnice AGEL Prostějov Petr Konečný.

Rehabilitační centrum pořídilo i mobilní přístroj pro funkční elektrostimulaci dolní a horní končetiny, který stál zhruba 1,7 milionu korun. Aparát stimuluje ochrnuté svalové skupiny. "Tato stimulace se provádí během reálně prováděných aktivit, jako jsou chůze, vstávání ze sedu či uchopování a manipulace s předměty při běžných denních činnostech," podotkl Konečný.

Novou rehabilitační pomůckou je robotický přístroj Armeo Spring pro terapii ruky, který pacienta vtáhne do virtuální reality. Při rehabilitaci lidé hrají hry a plní počítačové úkoly. "Přitom se však jedná o cílenou terapii hybnosti postižené končetiny," řekl Konečný. Sestava nových přístrojů v prostějovském rehabilitačním centru byla doplněna o běžecký pás s plynulou regulací rychlosti, náklonu a možností intervalového tréninku.

Rehabilitační centrum Nemocnice AGEL Prostějov také modernizovalo svůj elektroléčebný park. Součástí investice byl i nákup elektrických chodítek pro pacienty napříč všemi odděleními nemocnice pro zvýšení bezpečnosti a komfortu při nácviku chůze.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Nemocncie Agel Prostějov

Štítky ČR, nemocnice, zdraví, Prostějov, Agel, AGEL Středomoravská nemocniční a.s., investice, virtuální realita, Petr Konečný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prostějovská nemocnice investovala desítky milionů do modernizace rehabilitace  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.