Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Počet rakovin prsu vzrostl během covidu až o polovinu. Ženy odkládaly preventivní vyšetření

Během epidemie koronaviru vzrostl počet případů rakoviny prsu kvůli zanedbání prevence. Lékaři proto vyzývají ženy, aby nepodceňovaly prevenci. Prostějovská nemocnice nyní pořídila nový mamograf, který zajistí kvalitnější a pohodlnější vyšetření prsu.

"Během pandemie celorepublikově poklesl zájem žen o preventivní vyšetření prsou. U nás v nemocnici šlo o pokles zhruba o 30 procent, v první vlně dokonce o 50 procent. Důsledkem toho je bohužel nyní vyšší záchyt karcinomů, mnohdy pokročilých. V prvních týdnech po uvolnění nám výrazně narostl počet biopsií,“ potvrdila zástupce primáře radiodiagnostického oddělení Nemocnice AGEL Prostějov Lucie Krpcová. K vyšetření se mnohdy nedostavily ani ženy s alarmujícím nálezem.

Nemocnice má nový mamograf

Prostějovská nemocnice nyní pořídila nový mamograf za 11 milionů korun, který vyniká nízkými dávkami rentgenového záření, dobrou kvalitou obrazu a vysokým komfortem.

"Nová technologie umožňuje snížení dávky rentgenového záření o třicet procent i při zachování vysoké kvality obrazu, což pacientky jistě ocení. Navíc technické řešení přístroje přináší pacientkám větší pohodlí,“ uvedla Krpcová. Zaměstnanci zase ocení jednodušší manipulaci.

"Mamografický screening obnáší pravidelné preventivní vyšetřování žen s cílem zachytit rozvíjející se onemocnění v co nejčasnějším stadiu, čímž se výrazně zvyšuje šance na úplné vyléčení ženy. Samotné vyšetření trvá jen několik minut. Radiologická asistentka ženě stlačí prsa a následně provede vyšetření. Ženy u vyšetření stojí, ale pro imobilní pacientky se vyšetření dá udělat i vsedě,“ vysvětlila Krpcová.

Kdo má na vyšetření nárok?

Doporučený věk pro vyšetření je od 40 let, kdy si ženy vyšetření platí samy. Ženy nad 45 let mají nárok na bezplatné vyšetření jednou za dva roky. Mamografické vyšetření by měly také absolvovat ženy, které nikdy nekojily, nerodily, absolvovaly hormonální substituční léčbu nebo měly rakovinu prsu v rodině.

"Intenzivními varovnými signály jsou pak jednoznačně bulka v prsu nebo podpaží, vtažené bradavky, nehojící se ekzém na prsu nebo bradavce, výtok z bradavky, změna tvaru či barvy prsu,“ varovala Krpcová. Lékaři proto vyzývají ženy, aby preventivní prohlídky v žádném případě nepodceňovaly.

Rekonvalescenční program pro pacienty po covidu může trvat i měsíce

Až několik měsíců může trvat rekonvalescenční program, který pro pacienty vyléčené z nemoci covid-19 připravují lékaři a terapeuti z prostějovské nemocnice. Díky speciálním cvikům se pacienti po prodělání nákazy zbavují zejména dechových potíží...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nemocnice Prostějov

Štítky rakovina, prs, covid, epidemie, prevence, nemocnice, Prostějov, rakovina prsu, AGEL Středomoravská nemocniční a.s., pandemie covidu-19, bradavka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet rakovin prsu vzrostl během covidu až o polovinu. Ženy odkládaly preventivní vyšetření  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.