Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

FN Olomouc dokončila modernizaci dětské jipky. Nově je blíž sanitkám i sálům

Administrativní zázemí dětské kliniky v olomoucké fakultní nemocnici se rekonstrukcí proměnilo v jednotku intenzivní péče, kde budou lékaři pečovat o malé pacienty ve vážném stavu. Oddělení má paprsčité uspořádání s centrální velínem, aby měli zdravotníci co nejlepší přehled.

Vedení kliniky si při projektování nové jednotky intenzivní a resuscitační péče (JIRP) přálo především nové uspořádání lůžkových boxů a technických místností od filtru a skladu až po koupelnu, sesternu či místnost pro lékaře. „V původních prostorách byla od sebe oddělena intenzivní a intermediární péče, což v některých případech nebylo ideální. Personál ani neměl potřebnou vizuální kontrolu nad pacienty. Zvolili jsme proto paprsčitou dispozici s centrálním velínem, odkud mají sestry dobrý přehled. Všechny boxy jsou navíc prosklené, ale v případě potřeby soukromí lze využít žaluzie,“ popisuje přednostka Dětské kliniky FN Olomouc Dagmar Pospíšilová.

Pracoviště, kde zdravotníci pečují o malé pacienty v kritickém stavu, vážně nemocné děti, děti trpící chronickými chorobami a po nejrůznějších úrazech a operacích, se přesunulo ze sedmého patra do druhého podlaží. „To je výhodné jak při příjezdu zdravotnické záchranné služby, tak pro rychlou návaznost nové JIRP na operační sály, které jsou na stejném podlaží,“ vysvětluje vedoucí lékař JIRP Vratislav Smolka.

Součástí oddělení je také místnost, která splňuje nejpřísnější protiepidemická pravidla. „Nový box, který nazýváme matka-dítě, má svůj vlastní vstupní filtr a klimatizační jednotku s aktivním odsáváním. Tato možnost se zvlášť v souvislosti koronavirovou pandemií ukázala jako velmi potřebná,“ doplňuje primář Dětské kliniky Miroslav Šeda.

Rakovinu krku a hlavy léčí v Olomouci robot. Je to nejmodernější způsob, říká lékař

Klinika otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku Fakultní nemocnice Olomouc léčí rakovinu pomocí operací na nejmodernějším robotickém systému. Nemocnice je jedním ze dvou center v republice, která tyto zákroky dělá. Jezdí sem lidé z celé České...

Rekonstrukce přinesla i řadu dalších novinek, které usnadní práci personálu a malým pacientům zpříjemní hospitalizaci. Vznikla například prostorná bezbariérová koupelna. Vedení oddělení si také vyžádalo úpravu prostorných balkonů na zimní zahradu, kterou lze využívat jako sklad postelí a dalšího vybavení nutného pro provoz multioborového pracoviště. „Naše JIRP poskytuje komplexní intenzivní a resuscitační péči dětem různého věku, od novorozenců až po velké, adolescentní děti. Tomu odpovídá i rozsah vybavení, které musíme mít k dispozici. Díky zimní zahradě je máme kde uskladnit,“ vysvětluje staniční sestra JIRP Hana Ptáčková.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Fakultní nemocnice Olomouc

Štítky Nemocnice, zdraví, dětská klinika, Fakultní nemocnice Olomouc, Olomouc, pacient, klinika, lékař

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FN Olomouc dokončila modernizaci dětské jipky. Nově je blíž sanitkám i sálům  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.