Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Rakovinu krku a hlavy léčí v Olomouci robot. Je to nejmodernější způsob, říká lékař

Klinika otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku Fakultní nemocnice Olomouc léčí rakovinu pomocí operací na nejmodernějším robotickém systému. Nemocnice je jedním ze dvou center v republice, která tyto zákroky dělá. Jezdí sem lidé z celé České republiky.

"Jsme vedle nemocnice v Ústí nad Labem jedním z pouhých dvou tuzemských center, které tyto výkony v našem oboru dělá,“ konstatuje přednosta Kliniky otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku FN Olomouc Richard Salzman.

Robotický systém využívá i další kliniky

Zařízení se těší oblibě mezi lékaři. "Jedná se o nejmodernější způsob léčení nádorů v oboru ORL a mě o to více v této souvislosti těší, že tato metoda je již rutinní součástí práce naší kliniky. Zároveň musím moc poděkovat kolegům z Urologické a Porodnicko-gynekologické kliniky, kteří rovněž robota při svých výkonech využívají, za výbornou součinnost a spolupráci. Je jasné, že takto drahé zařízení by nemělo zahálet a musí být co nejvíce využíváno,“ dodal Salzman.

Odborníci využívají robotický systém k odstranění nádorů hrtanu a hltanu. "A to v případech, kdy radikální odstranění nádoru vyžaduje široké přístupové cesty z velkých řezů zevně na krku. V mnoha případech i protnutí dolní čelisti, která se na závěr operace opět sešroubuje,“ dodává lékař Martin Brož.

Do Olomouce jezdí pacienti z celé republiky

U robotických operací se zkrátila doba pobytu v nemocnici o polovinu. "Zákrok je navíc šetrnější, přináší s sebou méně komplikací, rychlejší hojení a návrat k běžnému životu. Z pohledu pacienta je největším rozdílem, že se díky robotovi vyhne provedení tracheostomie, lidově nazývané slavík. Dále většina pacientů nemusí po výkonu absolvovat agresivní ozáření a chemoterapii,“ vysvětluje Brož. Služby olomoucké kliniky ORL využívají pacienti prakticky z celé republiky.

Nádory hlavy a krku se objevují u obou pohlaví. V minulosti se onemocnění objevovalo spíše u mužů, dnes je i velké zastoupení žen. 

"Navíc je nutné říct, že tento druh rakoviny je často pozdě diagnostikován, což značně zhoršuje vyhlídky na úspěšnou léčbu. Přičemž právě úspěšnost léčby u časně zachycených nádorů je velmi dobrá,“ podotkl Salzman. 

Začátky onemocnění se projevují bolestí v krku nebo chrapotem. Pokud tyto příznaky přetrvávají déle než tři týdny, měl by se člověk obrátit na ORL.

Pro lepší péči o miminka. Ve FN Olomouc slouží ultrazvuk z rekordně rychlé sbírky

Pomoc z veřejné sbírky umožnila v rekordním čase pořídit nový přenosný ultrazvuk pro Novorozenecké oddělení Fakultní nemocnice Olomouc. Potřebné prostředky se podařilo vybrat během víkendu a odborníci mohou nyní vyšetřovat nejmenší pacienty...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Fakultní nemocnice Olomouc

Štítky nemocnice, robot, Olomouc, rakovina, léčba, lékař, Fakultní nemocnice Olomouc, Česko, Martin Brož, Ústí nad Labem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rakovinu krku a hlavy léčí v Olomouci robot. Je to nejmodernější způsob, říká lékař  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.