Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

Odborníci z Olomouce zkouší odhalit rakovinu plic u kuřáků pomocí analýzy dechu

Tři tisíce lidí se zapojí do klinické studie zaměřené na včasné odhalení rakoviny plic pomocí analýzy vydechovaného vzduchu. Účastníky studie v následujících třech letech vyšetří odborníci z Ústavu molekulární a translační medicíny Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.

V klinické studii se odborníci zaměří na lidi s vysokým rizikem výskytu rakoviny plic, tedy zejména s vysokou kuřáckou zátěží.

"Budeme zjišťovat, zda v jimi vydechovaném vzduchu jsou přítomné konkrétní specifické bílkoviny, které podle našeho dosavadního výzkumu mohou nemoc signalizovat. Účastníci studie podstoupí také nízkodávkové CT vyšetření. Pokud prokážeme, že prostá analýza výdechů je srovnatelným nástrojem pro odhalení rakoviny plic jako CT, umožní nám to zpřístupnit tuto rychlou, neinvazivní a život zachraňující diagnostiku široké skupině občanů," uvedl ředitel molekulárního ústavu Marián Hajdúch.

Lékaři v tuzemsku ročně odhalí zhruba 6500 nových případů rakoviny plic, zhruba 80 až 85 procent nemocných jsou kuřáci nebo bývalí kuřáci. Nemoci v České republice každoročně podlehne zhruba 5800 lidí. Přestože je pro úspěšnou léčbu důležité včasné odhalení choroby, screeningový program v tuzemsku zatím neexistuje.

"Chceme využít velký potenciál našich vědců, uplatnit výsledky jejich výzkumu v praxi a zajistit tak pacientům včasnou diagnostiku a kvalitní léčbu. Nelze spoléhat pouze na stát. Ze zahraničí víme, že obdobné nadace mají v oblasti prevence i diagnostiky zhoubných onemocnění obrovský význam. Proto jsme velmi vděčni za jakoukoliv podporu jak od jednotlivců, tak od firem či nejrůznějších organizací," podotkl ředitel Nadace pro výzkum rakoviny Peter Vanek.

Odborníci už dokončují přípravu spuštění studie, do které se zapojí Fakultní nemocnice Olomouc, Všeobecná fakultní nemocnice v Praze a brněnský Masarykův onkologický ústav.

Podle Pafka je štěstí nemoc odhalit včas

Podle chirurga Pavla Pafka se zhoubné nádory plic obvykle poměrně dlouhou dobu neprojevují klinickými příznaky. "Pokud se tak už stane, je nemoc většinou v pokročilejším stadiu. Proto je velkým štěstím, když se ji podaří objevit včas a lze provést operaci. Bohužel pacienti často přicházejí k lékaři pozdě a my chirurgové jsme schopni odoperovat jen asi 12 procent všech pacientů s touto chorobou," upozornil Pafko, který v roce 1996 operoval i prezidenta Václava Havla.

Právě jeho případ podle Pafka potvrzuje zásadní význam včasné diagnózy rakoviny plic a chirurgického zákroku pro úspěšnou léčbu. 

"Manželka pana prezidenta tehdy trvala včas na vyšetření CT. Nám už byl pacient předán s podezřením na rakovinu plic, což jsme během operace potvrdili a nádor odstranili," dodal Pafko.

Olomoučtí lékaři vrátili do života 84letou pacientku s rakovinou plic. Za medicínský zázrak může imunoterapie

Rakovina plic je jednou z nejčastějších příčin úmrtí v rozvinutých zemích. V Česku má ročně na svědomí asi 5 500 lidí – 85 % z nich jen proto, že se na nemoc přišlo pozdě, tedy ve stadiu, kdy plicní nádor metastázoval. Čtyřiaosmdesátiletá Lucie...

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky rakovina, plíce, studie, UP, Olomouc, karcinom plic, analýza, nemoc, Pavel Pafko, Lékařská fakulta Univerzity Palackého, Marián Hajdúch, Václav Havel, Česko, Všeobecná fakultní nemocnice v Praze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odborníci z Olomouce zkouší odhalit rakovinu plic u kuřáků pomocí analýzy dechu  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.