Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Nemocnice Šternberk rozšířila péči pro děti. Za praktikem dojížděly i hodinu, říká primář

Modernizací prochází dětské oddělení šternberské nemocnice. Pro spádovou oblast zahrnující i Bruntálsko či Uničovsko poskytuje péči na lůžkovém oddělení i odborných ambulancích. Pro pacienty do 19 let od loňského roku funguje také ambulance praktického lékaře pro děti a dorost. Nejen tento region trápí nedostatek pediatrů.

„Nechtěli jsme, aby děti dojížděly mnohdy až 60 minut někam daleko jenom proto, že nemohou sehnat svého praktika. Věk praktických dětských lékařů se zvyšuje a panuje nedostatek lékařů nových, kteří by péči o děti převzali. Zejména v našem regionu je věková skladba praktických lékařů pro děti a dorost výhledově nepříznivá,“ konstatuje primář dětského oddělení nemocnice AGEL Šternberk Štěpán Malec.

Podle zástupců nemocnice se novou ambulanci podařilo propojit s dalšími pracovišti. „Ordinace spolupracuje s navazujícími obory přímo v nemocnici, čímž se výsledky testů a celé řady dalších vyšetření klientů zkrátilo na minimum. Pacienti jsou velmi spokojeni,“ podotýká primář Malec a doplňuje, že ročně je ve šternberské nemocnici hospitalizováno okolo 2000 dětí i s doprovody.

V posledních letech dochází ve Šternberku k modernizaci novorozeneckého oddělení. V tamní porodnici přichází na svět více než tisíc dětí ročně. Podle primáře proběhly investice do vybavení i kvalifikace zdravotníků. „Pro naše nejmenší máme nový klasický i transportní inkubátor, Vapotherm pro dechovou podporu novorozenců, resuscitační přístroj nebo odsávačky a ohřívačky mléka,“ uvedl Štěpán Malec.

Nemocnice Šternberk je spádovým zařízením pro oblasti Šternberka, Uničova, Litovle, Bruntálska nebo Rýmařovska. Zahrnuje také oddělení intenzivní péče nižšího typu. „Pod dětské oddělení spadá i několik přidružených ambulancí. Jedná se dětskou ambulanci, která má nepřetržitý provoz. Dále provozujeme ambulanci pro novorozence, kde provádíme plnou škálu screeningových i rescreeningových vyšetření, včetně sonografického vyšetření močového traktu a mozku nebo vedeme dětskou nefrologickou poradnu,“ vyjmenoval šternberský primář Malec.

FN Olomouc dokončila modernizaci dětské jipky. Nově je blíž sanitkám i sálům

Administrativní zázemí dětské kliniky v olomoucké fakultní nemocnici se rekonstrukcí proměnilo v jednotku intenzivní péče, kde budou lékaři pečovat o malé pacienty ve vážném stavu. Oddělení má paprsčité uspořádání s centrální velínem, aby měli...

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nemocnice AGEL Šternberk

Štítky nemocnice, zdraví, dětské oddělení, lékař, Nemocnice Šternberk, Agel, Šternberk, okres Bruntál

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice Šternberk rozšířila péči pro děti. Za praktikem dojížděly i hodinu, říká primář  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.