Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Stop dekubitům. Olomoucká fakultní nemocnice poradí jak bojovat s proleženinami

Dekubity neboli proleženiny představují problém, se kterým se potýkají pacienti i ošetřující zdravotníci či lidé, kteří pečují o své blízké. Poznatky a informace ke zmírnění takzvaných chronických ran nabídne v pátek na osvětové akci Fakultní nemocnice Olomouc v prostorách II. interní kliniky.

Na závažnost potíží, které odborníci řadí mezi takzvané chronické rány, každoročně v listopadu upozorňuje Světový den STOP dekubitům. Proleženiny vznikají v místech neustálého kontaktu a tlaku. Dochází při nich k uzavření drobných cév, tkáně jsou špatně zásobovány živinami a kyslíkem, a tak dochází k jejich odumírání. „Obvykle patří do kategorie obtížně se hojících ran a jejich doba hojení může být velmi dlouhá,“ říká vrchní sestra II. interní kliniky - gastroenterologické a geriatrické FN Olomouc Lenka Šeflová, s tím, že proleženiny se mohou tvořit velmi rychle, někdy i během několika desítek minut.

Světový den „STOP dekubitům“ pořádá Evropský poradní panel pro otázky proleženin, který vznikl v roce 1996
v Londýně a spojuje zdravotníky a vědce s cílem vést a podporovat všechny evropské země v úsilí o prevenci
a léčbu dekubitů, především podporou výzkumu, osvětou veřejnosti a ovlivněním politiky související s dekubity. Aktivity v České republice zaštiťuje Ministerstvo zdravotnictví ČR.

Preventivní akce spojené se Světovým dnem STOP dekubitům jsou proto podle odborníků velmi důležité, také Fakultní nemocnice Olomouc jakožto největší zdravotnické zařízení na střední Moravě se k osvětovému programu připojuje. „Veřejnost se díky naší akci může dozvědět, co dekubity jsou a proč vznikají, jak jim předcházet, ale taky jak pečovat o své blízké s dekubitem,“ vysvětluje náměstkyně nelékařských oborů Fakultní nemocnice Olomouc Andrea Drobiličová.

V pátek 19. listopadu od 9 do 14 hodin si zájemci budou moci v konferenčních prostorách v přízemí II. interní kliniky - gastroenterologické a geriatrické prohlédnout ukázky moderních polohovacích lůžek, pomůcek, materiálů a přípravků k ošetřování proleženin. Dozví se, jak správně polohovat ležící pacienty nejen do běžných poloh, ale například do pronační polohy, která se využívá u pacientů s COVID-19. A také proč je při péči o pacienty s dekubity důležitá správná výživa a rehabilitace.

Těm, kdo pečují o své blízké, nabídne akce i sociální poradenství a možnost spolupráce s odborníky a specialisty. „Na letošní ročník akce přijala pozvání také  lékařka Lia Vašíčková, odbornice na komplexní vyšetření spinálních pacientů s mobilitou na invalidním vozíku. Představí takzvaný pressure mapping system, který se používá ke zhodnocení tlakové mapy při sezení v invalidním vozíku. Zájemcům předvede, jak systém funguje a k čemu všemu jej lze využít,“ informoval mluvčí Fakultní nemocnice Olomouc Adam Fritscher.

Pacienti po výměně kyčelního kloubu se v Nemocnici Šumperk již pár hodin po operaci postaví na nohy

Šumperská nemocnice vyzkoušela nový léčebný postup, díky kterému se výrazně zkrátí doba hospitalizace po výměně kyčelního či kolenního kloubu. Pacienti se už pár hodin po operaci postaví na nohy. Program nazvaný Pacientské cesty snižuje riziko...

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Fakultní nemocnice Olomouc

Štítky Zdraví, nemocnice, prevence, rady, proleženiny, Fakultní nemocnice Olomouc, Olomouc, proleženina, pacient, klinika, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Londýn, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stop dekubitům. Olomoucká fakultní nemocnice poradí jak bojovat s proleženinami  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.