Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

Olomoucká Pevnost poznání zítra představí konopí jako superpotravinu

Univerzita Palackého představí v Pevnosti poznání v Olomouci konopí jako superpotravinu. Odborníci z řad výzkumníků a expertů na konopnou problematiku budou v úterý debatovat o možnostech využití této výjimečné rostliny v zemědělství, průmyslu i zdravotnictví.

Diskuse s názvem O konopí, bez předsudků se uskuteční v úterý 23. listopadu v 19 hodin v Laudonově sále v Pevnosti poznání v Olomouci. 

"Rozebereme konopná semena jako superpotravinu, konopné květenství a konopné produkty ve veterinární a humánní medicíně," uvedl organizátor celé akce Petr Tarkowski z Českého institutu výzkumu a pokročilých technologií Univerzity Palackého v Olomouci, který se ujme role moderátora.

V rámci diskuze organizátoři chtějí hovořit také o legislativních změnách, ke kterým došlo v roce 2021 v České republice, nebo o nových možnostech v hodnocení kvality konopných produktů.

Situaci v zemědělství přiblíží Marie Bjelková ze společnosti Agritec Plant Research Šumperk, legislativní novinky rozeberou nezávislý expert, který dříve působil na inspektorátu omamných a psychotropních látek ministerstva zdravotnictví, Petr A. Polanský a Lukáš Hurt, šéfredaktor časopisu Magazín Konopí. Vystoupí také Václav Trojan z Mezinárodního centra klinického výzkumu Fakultní nemocnice u Sv. Anny v Brně a Radovan Hřib, kteří se budou věnovat biomedicínskému výzkumu a klinické praxi.

„Konopí je po tisíce let všestranně využívanou plodinou. Zneužívání jediné malé skupiny substancí s psychoaktivním účinkem, kterou tato rostlina produkuje, brání už od padesátých let minulého století jejímu širšímu využití,“ podotkl Tarkowski.

Lékaři a experti podpořili vězněného konopného léčitele Dušana Dvořáka. Obrátili se na Ústavní soud

Lékaři, experti na léčbu závislostí, umělci nebo poslanec podpořili uvězněného konopného léčitele Dušana Dvořáka, který je nyní za pěstování konopí ve vězení v Břeclavi. V otevřeném dopise předsedovi Ústavního soudu a ministryni spravedlnosti...

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pevnost poznání

Štítky konopí, diskuse, přednáška, legislativa, potravina, výzkum, Pevnost poznání, Olomouc, Univerzita Palackého v Olomouci, Česko, Lukáš Hurt, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Václav Trojan, Fakultní nemocnice u sv. Anny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucká Pevnost poznání zítra představí konopí jako superpotravinu  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.