Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Šternberská nemocnice má špičkový CT přístroj, unese i pacienta o váze až tři sta kilo

Šternberská nemocnice má nové CT, skiagrafický přístroj a mobilní rentgen za 21 milionů korun, které pacientům poskytnou špičkovou péči. Moderní CT je prvním zařízením svého druhu v České republice, díky vysoké nosnosti stolu bude moci obsloužit také výrazně obézní pacienty o váze až 300 kilogramů.

Nový CT přístroj s rekonstrukcí až 50 snímků za vteřinu umožní zkrátit čas potřebný na vyšetření pacienta. "Navíc je vybaven programem, který potlačuje artefakty z okolí a umožňuje získat ostrý a kvalitní obraz vyšetřované oblasti, což výrazně zlepšuje kvalitu skenů. Vzhledem k vysoké nosnosti stolu až 300 kilogramů navíc umožňuje vyšetření i výrazně obézních pacientů," uvedl mluvčí společnosti AGEL Středomoravská nemocniční Adam Knesl.

CT je vybaveno umělou inteligencí

Nový CT přístroj instalovaný ve šternberské nemocnici je ve své kategorii v Česku zatím jediný. "Je vybavený umělou inteligencí a doplněn serverem se třemi diagnostickými stanicemi, které svým softwarovým vybavením nabízejí široké možnosti postprocessingového zpracování. Přístroj je navíc vybaven i programem pro snížení radiační zátěže pacienta low dose," uvedla primářka radiodiagnostického oddělení Nemocnice Šternberk Jindřiška Judasová.

Lékaři ve šternberské nemocnici díky novému CT přístroji zvýší kvalitu vyšetření cév. "Zatím provádíme plicní a břišní angiografická vyšetření, a angiografické vyšetření mozku. Výhledově máme v plánu angiografická vyšetření končetinových tepen," dodala primářka.

Nové přístroje pomohou očním lékařům prostějovské nemocnice

Nové zákroky i komplexnější vyšetření zraku nabídne pacientům oční oddělení prostějovské nemocnice. Vybavení za více než milion korun nahradí starší přístroje. Stanovení diagnózy by mělo být podle lékařů také rychlejší.

Mobilní rentgen slouží i pro covidové pacienty

Zhruba šest milionů korun stál pojízdný skiagrafický přístroj, který je používán pro zobrazování lidských tkání. "Jde o novou zobrazovací modalitu, která slouží pro vyšetření imobilních pacientů ve vážném zdravotním stavu na ARO a JIP. Jeho hlavní výhodou je plná automatizace při centrování vyšetřované oblasti a s tím související urychlení celého vyšetření," řekla Judasová.

Šternberská nemocnice pořídila za 2,25 milionu korun také mobilní rentgen, pomocí kterého vyšetřuje imobilní pacienty přímo u lůžka. "Přístroj využíváme k vyšetření pacientů na ARO a JIP. V současné době hlavně ke snímkování covidových pacientů v těžkém stavu, kteří jsou hospitalizováni na ARO," dodala Judasová.

Část nemocnic v kraji se vrací k plánovaným operacím. Situaci může znovu zkomplikovat omikron

Olomoucká fakultní nemocnice plně obnovila ambulantní péči a z velké části se vrací také k plánovaným operacím. Tuto část zdravotnictví dříve omezila covidová situace. Po několikatýdenním poklesu počtu nakažených a hospitalizovaných pacientů se ale...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Nemocnice Šternberk

Štítky CT, nosnost, 300 kilogramů, obezita, pacient, nemocnice, Agel, Šternberk, rentgen, Česko, AGEL Středomoravská nemocniční a.s., Nemocnice Šternberk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šternberská nemocnice má špičkový CT přístroj, unese i pacienta o váze až tři sta kilo  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.