Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Jeseník zkoumá, zda by šlo na severu kraje zřídit pojízdnou zubní ordinaci

Obyvatelé na Jesenicku a Šumpersku se možná dočkají lepší stomatologické péče. Na radnici v Jeseníku se obrátil zubař z Ostravska, že by rád na severu kraje provozoval pojízdnou zubní ordinaci. Jeseník nyní hledá legislativní možnosti, jak by to šlo zařídit.

Na radnici v Jeseníku se před pár dny obrátil zubař, rodák z Jesenicka, který má v Ostravě dentální kliniku. Situaci v rodném kraji pozorně sleduje, ví, že zde není jednoduché sehnat zubaře a rád by s řešením pomohl.

"Pan doktor nás oslovil s tím, zda bychom o takovou službu neměli zájem. Už mám první reakce a byla jsme překvapená, protože všichni, které jsem oslovila, říkali, že už to mělo být dávno. Je to obrovský problém, ale všechno je teprve na začátku," sdělila starostka Jeseníku Zdeňka Blišťanová (Jeseník srdcem).

Před dvěma lety bylo podle ní v Jeseníku 17 zubařů a na celém Jesenicku 22, což je relativně dost. "Zubaři však moc neberou nové pacienty. I když je jich relativně dost, tak je jich vlastně málo," vysvětlila starostka.

Participativní rozpočet mají i školáci v Jeseníku. Nejvíc si přáli lepší WiFi

Větší zapojení občanů do rozhodování o místních projektech se rozvíjí v několika sídlech Olomouckého kraje. V Jeseníku mají kromě městského participativního rozpočtu i jeden menší, určený pro základní školu. Na ní již podruhé žáci volili mezi...

Starostka prověří legislativní možnosti

Z prvních reakcí bohužel také vyplynulo, že zřídit pojízdnou zubní ordinaci nebude v současné době legislativně zřejmě možné. "I přesto jsme se domluvili, že do toho půjdeme a zkusíme prověřit všechny možnosti. Zkusíme jednat na ministerstvu zdravotnictví i jinde. Nehodláme se smířit s tím, že to nejde. Jak máme budovat město, ve kterém by se mělo dobře žít, když obyvatelé nemají ani základní zdravotní péči," nehodlá se vzdát starostka Blišťanová.

Problém se přitom netýká jen zubařů, ale například i praktiků a dalších lékařských oborů. Pojízdná zubní ordinace by navíc nepůsobila jen na Jesenicku, ale mohla by obstarávat i část Šumperska.

O kterého zubaře jde, starostka zatím zveřejňovat nebude. "Nemám svolení dávat kontakt na pana doktora. Zatím je to úplně na začátku," podotkla.

V Jeseníkách vědci objevili smrk, který má více než pět set let. Možná jsou tam stromy ještě starší

Smrk ztepilý, jehož stáří převyšuje 500 let, objevili pod vrcholem Keprníku v Jeseníkách výzkumníci ze zemědělské univerzity v Praze. Rozsáhlý průzkum prokázal, že nejstarší stromy pochází z původních pralesů, kdy člověk porosty v horách nijak...

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky zubař, pojízdná ordinace, dostupnost, radnice, starostka, Jeseník, Šumperk, zubní lékař, okres Jeseník, okres Šumperk, okres Ostrava-město, Zdeňka Blišťanová, Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jeseník zkoumá, zda by šlo na severu kraje zřídit pojízdnou zubní ordinaci  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.