Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Počet nakažených v Olomouckém kraji za uplynulý týden opět mírně klesl

V Olomouckém kraji přibylo za týden 2408 případů nákaz koronavirem, v mezitýdenním srovnání je to o 199 případů méně. V přepočtu na 100 tisíc obyvatel je v kraji za poslední týden evidováno 382 případů nemoci covid-19, o týden dříve jich bylo 413.

Podle hygieniků se pozitivita indikovaných testů za posledních sedm dní drží na hodnotě 36,9 procenta. Odhad R, tedy základního reprodukčního čísla, které zachycuje počet dalších lidí, jež přímo nakazí jeden nakažený, je v Olomouckém kraji 0,95, řekla mluvčí olomoucké krajské hygienické stanice Markéta Koutná.

Nová sezóna Běhej lesy je za bukem a přináší hromadu novinek

Tento týden nás doběhlo astronomické jaro a přineslo s sebou kromě teplého počasí také vůni lesa. To nám připomnělo jediné: sezóna Běhej lesy je za bukem a startuje se už 23. 4. V roce 2022 je v rámci Běhej lesy a Behaj lesmi nachystáno...

"Nejvyšší záchyt je v okrese Olomouc (1432), následuje Prostějov (569), Přerov (546), Šumperk (378) a Jeseník (118). Ve věkové kategorii nad 65 let přibylo za sledované období 468 osob s pozitivním výsledkem testu na covid-19," uvedla Koutná. Hygienici nadále apelují na dodržování základních hygienických pravidel.

Přírůstky nákaz v kraji byly v porovnání s předchozím týdnem nižší každý den, rozdíl činil až několik desítek případů. Hranice 500 případů byla překročena těsně v pondělí, kdy přibylo do statistik 501 případů. Nejméně nakažených bylo tento týden registrováno ve čtvrtek, a to 378 případů - ve stejný den minulý týden jich bylo 396 a před dvěma týdny 445.

Bolesti břicha, úrazy a nově i štítná žláza. Prostějovská nemocnice pořídila moderní ultrazvuk

Tisíce pacientů vyšetří zdravotníci každý rok s využitím ultrazvuku v prostějovské nemocnici. Nyní budou mít po deseti letech k dispozici nový přístroj nejvyšší technické specifikace. Nejčastěji se ultrazvuk využívá pro diagnostiku bolesti břicha...

Od začátku epidemie se v kraji se zhruba 630 tisíci obyvateli koronavirem nakazilo přes 224 tisíc lidí, z infekce se jich vyléčilo zhruba 218 tisíc. V souvislosti s nemocí covid-19 od března 2020 zemřelo 2414 lidí. Zájem o očkování dál klesá. Ve čtvrtek bylo v kraji aplikováno 290 dávek, o týden dříve jich bylo ve stejný den 312. Před dvěma měsíci zdravotníci denně spotřebovali i více než 5000 dávek.

Kvůli malému zájmu o očkování další nemocnice v kraji uzavřela očkovací místa. V Nemocnici AGEL Šternberk přestalo fungovat předminulý týden, Nemocnice AGEL Prostějov jej uzavřela minulý týden v pátek a Nemocnice AGEL Přerov k dnešnímu dni. Fakultní nemocnice Olomouc už na začátku března přestěhovala očkovací místo do menších prostor a zároveň omezila jeho provoz na dva dny v týdnu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky ČR, koronavirus, Olomoucký, počet nakažených, pokles, Olomoucký kraj, COVID-19, infekční onemocnění, Krajská hygienická stanice, AGEL Středomoravská nemocniční a.s., Olomouc, Prostějov, Fakultní nemocnice Olomouc, Agel, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet nakažených v Olomouckém kraji za uplynulý týden opět mírně klesl  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.