Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Brnění prstů a noční bolest. Léčbě syndromu karpálního tunelu se věnuje i šternberská nemocnice

Až operačním zákrokem může skončit syndrom karpálního tunelu. Podle lékařů ze šternberské nemocnice je při náznacích problému v podobě brnění prstů a noční bolesti vhodné objednat se k vyšetření u neurologa. Onemocnění čtyřikrát častěji postihuje ženy než muže. Chirurgicko-traumatologické oddělení nemocnice Šternberk provádí tuto operaci zhruba u sedmdesáti pacientů ročně.

Takzvaný karpál je nejčastější úžinový syndrom, kdy dochází k chronickému útlaku nervu, který prochází anatomicky daným úzkým průchodem. V tunelu je pro nerv a dalších devět šlach najednou málo místa, nerv trpí a dochází k bolestem a dalším problémům.

„Příčiny vzniku jsou vícefaktorové. Patří mezi ně jak vrozené anomálie v oblasti zápěstí, tak metabolické nemoci jako například cukrovka, onemocnění štítné žlázy, revmatoidní artritida, ale také těhotenství a v neposlední řadě i úrazy v oblasti předloktí a zápěstí. Někdy je vznik i nejasný. V poslední době spíše převládají příčiny profesionální. To znamená opakované a namáhavé úkony ruky, práce s vibračními nástroji, stereotypní práce například se šroubovákem či kleštěmi na montážních linkách, ale i také práce s myší u počítače,“ říká k možným příčinám syndromu primář chirurgicko-traumatologického oddělení nemocnice AGEL Šternberk Marek Polách.

Při včasném záchytu lze podle něj operačnímu zákroku předejít. V počátečních fázích je v některých případech možné zvládnout léčbu i konzervativně bez operace. V tomto případě se musí snížit pracovní zatížení postižené ruky, je vhodná rehabilitace ruky a také léčba kortikoidy. Ne vždy však bývá efekt dostatečný. Pak nastupuje operační řešení.

Olomoucká radiologická klinika má nové přístroje. Prošla rekonstrukcí za 56 milionů korun

Nové přístroje pro magnetickou rezonanci, které zobrazí i drobnou strukturu lidských tkání, nebo moderní výpočetní tomografii a rentgenové vyšetření nabízí po více než roční rekonstrukci radiologická klinika Fakultní nemocnice Olomouc. Stavební...

„V případě operace se jedná o malý výkon v lokální anestézii, kdy se provádí řez na dlaňové straně zápěstí a proniká se ke karpálnímu vazu, který tvoří strop karpálního tunelu, kde probíhá již zmiňovaný nervus medianus společně se šlachami. Protože šlachy jsou pevné a nerv je měkký tak v tomto zúženém prostoru trpí. Cílem operace je protnout tento karpální vaz a utlačovaný nerv uvolnit. Potom se rána sešije. Ihned po operaci a odeznění bolestí z řezné rány popisují pacienti výraznou úlevu od dřívějších potíží. Hojení rány trvá asi 10 dní, kdy vytahujeme stehy. Poté pacienta odesíláme na rehabilitaci. Celý proces léčby trvá přibližně měsíc,“ vysvětluje dále primář Polách s tím, že v posledních letech šternberští chirurgové operují zhruba padesát až sedmdesát pacientů s tímto syndromem ročně. Odhaduje se, že v České republice toto civilizační onemocnění trápí okolo 35 tisíc lidí ročně.

„Nejdůležitějším steskem nemocných je brnění prstů a to zejména palce, II. a III. prstu, dlaně a hřbetu ruky. Jedním z hlavních kritérií jsou noční bolesti a brnění ruky s úlevou po procvičení. Později jsou bolesti již trvalejší a klidové. V rozvinutém syndromu je již patrný i úbytek svalové síly ruky,“ uvádí šternberský lékař a dodává, že pokud někdo již pociťuje brnění prstů a noční bolesti, je doporučeno se co nejdříve objednat k vyšetření u neurologa. Jeho vhodnou součástí je i EMG neboli elektromyografie, což je vyšetřovací metoda, která se používá pro měření elektrické aktivity svalu a nervu, který daný sval řídí.

Nová šternberská interna se chystá na otevření. S dalšími budovami ji spojují koridory

Finální úpravy probíhají v prostorách nového interního pavilonu šternberské nemocnice. Pětipatrová budova přinese větší komfort pro pacienty i zdravotníky. Moderní stavba vznikala téměř dva a půl roku a nabídne mimo jiné i prostorné klimatizované...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Tisková zpráva | Foto Nemocnice AGEL Šternberk

Štítky Zdraví, syndrom karpálního tunelu, operace, civilizační choroba, nemoc, chirurgie, neurologie, Nemocnice AGEL Šternberk, Šternberk, bolest, nemocnice, pacient, Nemocnice Šternberk, Agel, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brnění prstů a noční bolest. Léčbě syndromu karpálního tunelu se věnuje i šternberská nemocnice  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.