Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Světový den bez tabáku připomene rizika kouření. Závislým mohou pomoct specialisté

Kouření cigaret je skoro neodmyslitelnou součástí denního programu pro takřka každého čtvrtého člověka v České republice. Cigaretový kouř přitom obsahuje minimálně 64 karcinogenních látek. Na poslední květnový den připadá Světový den bez tabáku, který má rizika spojená s cigaretami připomenout a nabídnout i cesty k odvykání.

FN Olomouc investovala přes sto milionů do katetrizačních sálů. Jsou nejmodernější u nás

Jedním z nejmodernějších pracovišť v celé České republice se může v oblasti katetrizačních sálů pyšnit Fakultní nemocnice Olomouc. Komplex s angiografickými linkami, které se využívají k vyšetření cévních systémů, prošel rekonstrukcí za 110...

Mezi lety 2012 a 2020 se podle Státního zdravotního ústavu snížil podíl kuřáků v české populaci ze 31 na 23 procent. Mužů kouří v Česku téměř dvakrát více, než žen. „Převažuje kouření klasických cigaret, elektronické cigarety kouří necelých pět procent lidí a zahřívané tabákové výrobky asi čtyři procenta. Alarmující ovšem je, že největší procento kuřáků začíná s pravidelným kouřením ve věku 15 až 19 let, a to konkrétně více než 61 procent kuřáků,“ upozorňuje v tiskové zprávě primářka plicního oddělení Nemocnice AGEL Prostějov Ivona Grygárková.

V cigaretovém kouři je obsaženo okolo čtyř tisíc různých plynných i hmotných látek.  Ve velkém množství je zastoupen dehet. Dalšími pro organismus škodlivými látkami jsou různé alergeny a toxiny, a podstatný je také vysoký obsah oxidu uhelnatého, který oslabuje schopnost krve přenášet kyslík.

„Významnou roli při rozvoji zdravotních obtíží hraje počet vykouřených cigaret za den a délka trvání kouření v letech. Svou roli ale mohou hrát i faktory jako je znečištění ovzduší, práce vykonávaná v nevhodných podmínkách, pasivní kouření, genetické faktory i prodělání nebo přítomnost jiného onemocnění plic,“ vysvětluje primářka s tím, že pokud kuřák s kouřením přestane, plíce mají do velké míry schopnost regenerace a v drtivě většině případů dochází ke zlepšení plicních funkcí.

Boj s artrózou i covidovým skluzem: šternberská nemocnice otevřela nové oddělení ortopedie

Na vysokou poptávku po ortopedické péči a dlouhé čekací lhůty reagovala šternberská nemocnice vytvořením nového lůžkového oddělení. Odborníci v oblasti ortopedie se zde věnují pacientům také ze spádové oblasti Jesenicka, Rýmařovska či Bruntálska,...

Světová zdravotnická organizace odhaduje, že až polovina kuřáků umírá předčasně v důsledku svého zlozvyku, a to v průměru o 15 let dřív, než kdyby nekouřili. Nejčastějším důvodem jsou kardiovaskulární onemocnění, nádory a chronické plicní nemoci. Přestat s kouřením je ale pro většinu kuřáků velice náročné a řada lidí k definitivnímu ukončení kouření potřebuje i odbornou pomoc. „Zásadní je opravdové vlastní rozhodnutí, že chci přestat – ať už s ohledem na své zdraví, nebo třeba finance či osobní image. Pokud kuřák plní přání partnera nebo rodiny, ale sám není vnitřně přesvědčen, že by chtěl přestat, protože mu cigarety přinášejí požitek, kterého se nechce vzdát, nikdy doopravdy nepřestane,“ říká primářka Grygárková.

Pomoc se závislostí na cigaretách nabízí prostějovská nemocnice ve specializované poradně. „Zdravotníci se zájemci konzultují životní styl, návyky i stereotypy a navrhují vhodný postup odvykání kouření, včetně případného využití nikotinových náhražek ve formě žvýkaček a náplastí nebo pomocí farmakoterapie speciálními léčivými přípravky,“ přiblížil mluvčí skupiny AGEL Adam Knesl.

Léčebné centrum se stejným zaměřením provozuje na klinice plicních nemocí a tuberkulózy také olomoucká fakultní nemocnice, kde se léčbě těžce závislých lidí věnuje tým lékaře a psychologa.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nemocnice AGEL Prostějov

Štítky Zdraví, kouření, cigarety, nemoc, plicní, klinika, závislost, odvykání, tabák, Nemocnice, Agel Prostějov, Fakultní nemocnice Olomouc, Olomoucký kraj, cigareta, Česko, AGEL Středomoravská nemocniční a.s., Státní zdravotní ústav, Světová zdravotnická organi

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Světový den bez tabáku připomene rizika kouření. Závislým mohou pomoct specialisté  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.