Počasí dnes26 °C, zítra30 °C
Pondělí 8. července 2024  |  Svátek má Nora
Bez reklam

V kraji narostl výskyt planých neštovic. Příčinou mohou být podle hygieniků i opatření proti covidu

Oproti předchozím měsícům zaznamenali hygienici v Olomouckém kraji výrazný nárůst výskytu planých neštovic. Za květen evidují 757 případů, jednou z příčin může být podle odborníků i oslabená imunita po dodržování proticovidových opatření. „Děti byly v izolaci mimo kolektiv, na onemocnění jsou nyní obecně více vnímavé,“ říká ředitelka protiepidemického odboru olomoucké krajské hygienické stanice Andrea Škurková.

Za květen evidují hygienici 757 případů planých neštovic. V březnu jich bylo 483 a v dubnu 475. "Onemocnění se týká především dětí ve věku do devíti let, kde je také zaznamenán nejvyšší výskyt planých neštovic. Počty kopírují křivku sezónnosti, když počet případů planých neštovic v jarním období vzrůstá každoročně. O něco vyšší výskyt může souviset i s tím, že v covidovém období byly děti v izolaci mimo kolektiv nebo se chránily rouškami či respirátory, a nyní jsou na onemocnění obecně více vnímavé," uvedla ředitelka protiepidemického odboru olomoucké krajské hygienické stanice Andrea Škurková.

S příchodem teplého období registrují hygienici v Olomouckém kraji také zvyšující se počet případů průjmových onemocnění. Z bakteriálních původců průjmových onemocnění evidovali zdejší hygienici v květnu výskyt campylobakter (87 případů) a salmonely (31).

Pacientů s komplikacemi po covidu pomalu ubývá. Někteří však budou vyžadovat trvalou péči

Počet pacientů s komplikacemi po prodělaném covidu se v Olomouckém kraji snižuje. Do specializovaných postcovidových center v prostějovské a olomoucké Fakultní nemocnici však stále přichází několik pacientů denně. Někteří z nich budou potřebovat...

Mezi virovými původci průjmových onemocnění registrovala například výskyt rotavirů (82) či norovirů (13). "KHS neeviduje v Olomouckém kraji hromadný výskyt žádného průjmového onemocnění, jedná se jednotkové případy, které jsou typické pro toto jarní a letní období s vyššími teplotami," doplnila Škurková.

Krajská hygienická stanice také systematicky sleduje aktivitu klíšťat a výskyt nemocí s nimi spojených, přičemž v květnu zaznamenala dva případy klíšťové encefalitidy a šest případů lymeské borreliózy. Hygienici v souvislosti s tím apelují na veřejnost, že v případě těchto nemocí je nejdůležitější prevence a v případě napadení klíštětem jeho rychlé a správné odstranění.

Situace ohledně výskytu onemocnění covid-19 je v Olomouckém kraji podle hygieniků dlouhodobě klidná. Za období od 3. do 9. června evidovali hygienici 90 nových případů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Zdraví, nemoc, plané neštovice, průjem, nákaza, děti, Krajská hygienická stanice, Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V kraji narostl výskyt planých neštovic. Příčinou mohou být podle hygieniků i opatření proti covidu  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.