Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

Města v regionu lákají lékaře na dotace. Jeseník přemýšlí o pojízdné zubní ambulanci

Olomoucký kraj se potýká s nedostatkem zejména zubních a praktických lékařů. Některá města se proto vlastními silami snaží nové zdravotníky přilákat. Radnice se na lékaře obrací s různými pobídkami, zvažují možnost zavedení pojízdné ordinace a apelují na zdravotní pojišťovny.

Se špatnou dostupností zubních i praktických lékařů se dlouhodobě potýkají například lidé na Jesenicku, které se rozprostírá v odlehlé severní části Olomouckého kraje. Na radnici v Jeseníku se letos na jaře obrátil zubař, který se v tomto horském okrese narodil a nyní provozuje v Ostravě dentální kliniku. Městu nabídl pomoc v podobě pojízdné zubní ordinace v autobusu, se kterým by objížděl obce na Jesenicku, kde nyní zubaři mají dvě desítky ordinací. Radnice se podle jesenické starostky Zdeňky Blišťanové (Jeseník srdcem) rozhodla prověřit, zda lze pojízdnou zubní ordinaci provozovat.

Blišťanová už loni na podzim oslovila všechny zdravotní pojišťovny, které mají na Jesenicku své klienty, aby aktualizovaly seznam místních lékařů. Pojišťovny nakonec přislíbily, že se budou podnětem zabývat, avšak upozornily na to, že situace na Jesenicku je z pohledu zajištění zdravotní péče složitá. Starostka proto lidem doporučila, aby se na své pojišťovny obraceli s žádostí o zaslání seznamu lékařů, kteří přijímají nové pacienty. Podle Blišťanové je třeba dostupnost zdravotní péče řešit ve spolupráci s hejtmanstvím a ministerstvem zdravotnictví.

Jeseník zkoumá, zda by šlo na severu kraje zřídit pojízdnou zubní ordinaci

Obyvatelé na Jesenicku a Šumpersku se možná dočkají lepší stomatologické péče. Na radnici v Jeseníku se obrátil zubař z Ostravska, že by rád na severu kraje provozoval pojízdnou zubní ordinaci. Jeseník nyní hledá legislativní možnosti, jak by to...

Stížnosti obyvatel na nedostatek lékařů eviduje také přerovská radnice. Nedávno se rozhodla podpořit dotací 200 tisíc korun zubaře, který si ve městě otevře novou ordinaci. Důvodem tohoto kroku je akutní nedostatek zubařů ve městě, který před časem vygradoval poté, co zubní pohotovost v Olomouci omezila provozní dobu. Do dotačního programu na podporu zubního lékařství mohou zájemci posílat žádosti do 29. července, vedení města je poté vyhodnotí.

Přerovští zastupitelé už v dubnu schválili stejnou výši dotace také pro praktického lékaře, který by si chtěl v Přerově otevřít ordinaci. Žádosti o dotaci pro praktika město přijímalo do června. "Město obdrželo dvě žádosti, zatím je vše ve fázi posuzování dokladů a vyhodnocování. Bližší informace v tento okamžik nemáme," řekla vedoucí odboru sociálních věcí a školství Romana Pospíšilová.

Potíže se zajištěním lékařské péče nemají obyvatelé obce Město Libavá na Olomoucku, která vznikla v odlehlé části Olomoucka na začátku roku 2016 vyčleněním z Vojenského újezdu Libavá. "Obvodního lékaře máme zajištěného ministerstvem obrany, funguje tady stálá služba. Dětského lékaře máme dostupného ve Šternberku nebo v Budišově nad Budišovkou," řekla starostka Města Libavá Štěpánka Tichá (Nezávislá Libavá).

Zubního lékaře mají obyvatelé Města Libavá v okolních městech či obcích, starostka dojíždí do zubní ordinace v Ostravě. Podle Tiché jsou obyvatelé Města Libavé celý život zvyklí dojíždět za prací i lékařskou péčí, takže obecní úřad neeviduje žádosti o její posílení přímo ve Městě Libavá. Senioři jezdí hromadnou dopravou, sanitními vozy či je k lékaři vozí rodinní příslušníci.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky lékaři, nedostatek, města, nabídky, zdraví, Olomoucký kraj, lékař, dotace, Jeseník, praktický lékař, okres Jeseník, Libavá, Zdeňka Blišťanová, Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Města v regionu lákají lékaře na dotace. Jeseník přemýšlí o pojízdné zubní ambulanci  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.