Počasí dnes27 °C, zítra30 °C
Pondělí 17. června 2024  |  Svátek má Adolf
Bez reklam

Robot v olomoucké fakultní nemocnici poprvé pomohl při transplantaci ledviny

Několik klinik Fakultní nemocnice Olomouc používá již roky robotický systém da Vinci. Letos jej urologičtí specialisté poprvé využili při transplantaci ledviny, kdy robot pomohl s vyjmutím ledviny z těla žijícího dárce.

Vůbec poprvé v České republice pomohl robotický systém da Vinci při vyjmutí ledviny z těla živého dárce při příbuzenské transplantaci v letošním červnu. Podobný zákrok však není obvyklý ani v zahraničí.

Pacienti v nejtěžším stavu se v Přerově dočkají lepší péče. Nemocnice modernizovala ARO

Pacienti v nejtěžším stavu se v přerovské nemocnici dočkají lepší péče. Zařízení investovalo téměř 18 milionů korun do modernizace svého oddělení ARO. Kromě rozvodů a vzduchotechniky se oddělení dočkalo také nového vybavení, přístrojů a rozšířilo...

„Ročně provedeme na naší klinice přes 350 operací pomocí robotického systému především pro rakovinu prostaty a ledvin. Operační techniku máme dobře zvládnutou, proto jsme mohli přistoupit i k odběru ledviny od žijícího dárce,“ objasnil situaci v tiskové zprávě přednosta olomoucké urologické kliniky Igor Hartmann. Operace je podle lékaře bezpečnější pro dárce a komfortnější pro operatéra než operace otevřená nebo laparoskopie.

Při odběru nesmí být ohroženo zdraví dárce a musí zde být co nejmenší prostor k běžným operačním komplikacím, což právě systém umožňuje. „Práce při transplantaci je týmová. Urologický tým ledvinu odebírá od dárce, další tým tvořený cévním chirurgem a urologem transplantuje orgán příjemci. Příjemce a dárce k odběru připravují a po operaci o ně pečují nefrologové,“ vysvětlil přednosta.

Důležitá olomoucká klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny získala moderní zázemí

Důležitá klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny našla nové zázemí v dostavěném třetím nadzemním podlaží hlavní budovy A v centrální části areálu Fakultní nemocnice Olomouc. Díky tomu se může v přízemí tohoto modrého monobloku...

Ve Fakultní nemocnici Olomouc je to již dvanáctý případ příbuzenské transplantace ledvin. „Věříme, že nová bezpečná robotická metoda odběru ledviny přispěje k většímu rozvoji transplantace ledvin od žijícího dárce v České republice a umožní tak zkvalitnit život lidem se selháním funkce ledvin,“ dodává Hartmann.

Program transplantace ledvin od žijících dárců probíhá ve Fakultní nemocnici Olomouc od roku 2012. Nejčastější je příbuzenská transplantace, kdy zdravý člen rodiny daruje ledvinu svému příbuznému, kterému funkce ledvin selhává. Tento způsob darování umožňuje načasování operace a přípravu příjemce orgánu. Díky tomu se chrání funkce darované ledviny a zlepšuje se její dlouhodobé fungování u příjemce oproti ledvině od zemřelého dárce. Transplantační centrum Fakultní nemocnice Olomouc si v roce 2020 připomnělo 35. výročí zahájení své činnosti a vloni tisící zde transplantovanou ledvinu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Fakultní nemocnice Olomouc

Štítky da Vinci, FNOL, Fakultní nemocnice, Olomouc, transplantace, ledvina, Fakultní nemocnice Olomouc, klinika, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Robot v olomoucké fakultní nemocnici poprvé pomohl při transplantaci ledviny  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.