Počasí dnes26 °C, zítra30 °C
Pondělí 8. července 2024  |  Svátek má Nora
Bez reklam

Ústní a obličejová chirurgie v novém: specialisté z olomoucké nemocnice získali moderní sálový komplex

Špičkové moderní pracoviště mají od srpna k dispozici odborníci z Kliniky ústní, čelistní a obličejové chirurgie (KÚČOCH) Fakultní nemocnice Olomouc. Ti dosud prováděli operace také na centrálních operačních sálech nebo na klinice ortopedie. Díky takřka padesátimilionové investici mohou využívat vlastní sálový komplex s plnohodnotným vybavením a zázemím.

Ve druhém nadzemním podlaží budovy R, kde Klinika ústní, čelistní a obličejové chirurgie sídlí, vznikly dva nové aseptické operační sály a jeden zákrokový sál s potřebným zázemím - dospávacím pokojem, umývárnou, skladem sterilního materiálu, dekontaminací, úklidovou místností, filtry pro personál a denní místností zaměstnanců.

„Jsme vděční všem, kdo se podíleli na rekonstrukci operačních sálů naší kliniky. Jejich rozšíření a modernizace nám umožní zlepšit nejenom kvalitu a pracovní prostředí pro zaměstnance, ale zejména dostupnost operačních výkonů v oblasti rekonstrukcí defektů po operacích nádorových onemocnění, v oblasti chirurgické léčby čelistních anomálií a v neposlední řadě i dostupnost chirurgické péče o zdravotně a mentálně hendikepované nebo dětské pacienty,“ objasnil přínos sálového komplexu přednosta kliniky Peter Tvrdý a doplnil: „Velký význam má zprovoznění nových sálů také pro pregraduální a postgraduální výuku studijního oboru zubní lékařství.“

Robot v olomoucké fakultní nemocnici poprvé pomohl při transplantaci ledviny

Několik klinik Fakultní nemocnice Olomouc používá již roky robotický systém da Vinci. Letos jej urologičtí specialisté poprvé využili při transplantaci ledviny, kdy robot pomohl s vyjmutím ledviny z těla žijícího dárce.

 

Při stavebních úpravách využila nemocnice systém kovových příček, které umožňují nejen vytvoření potřebné dispozice interiéru, ale také snadné vedení rozvodů elektroinstalace, vzduchotechniky a dalších prvků. „V prvním podzemním podlaží budovy byl nově umístěn zdroj chladu a vakua. Vně objektu je instalováno venkovní ocelové schodiště s přístupovým chodníkem, venkovní suchý chladič a podzemní přípojky optiky a silnoproudu. Úprava vzduchu se provádí v klimatizačních jednotkách, které jsou umístěny ve strojovně vzduchotechniky ve druhém nadzemním podlaží. Tyto jednotky zajišťují větrání a klimatizaci čistých prostor. Všechny koncové přívodní prvky jsou vybaveny HEPA filtry,“ zmínil další technické detaily vedoucí Odboru investic František Valíček.

Moderní vybavení a prostředí umožní specialistům další vylepšení péče a řešení i komplikovaných zákroků. „Vysoce specializovaný obor stomatochirurgie je v očích veřejnosti mnohdy z nevědomosti degradován na pouhou zubní pohotovost sloužící k primárnímu ošetřování bolavých zubů a čelistí. Přitom naši kolegové z Kliniky ústní, čelistní a obličejové chirurgie dokáží díky svému umu a erudici navracet podobu a funkčnost obličejům pacientů i po devastujících zraněních nebo třeba závažných nádorových onemocněních,“ ocenil práci odborníků z KÚČOCH ředitel Fakultní nemocnice Olomouc Roman Havlík.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Fakultní nemocnice Olomouc

Štítky Rekonstrukce, investice, chirurgie, operační sály, stomatochirurgie, Fakultní nemocnice Olomouc, Olomouc, klinika, Peter Tvrdý, Roman Havlík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ústní a obličejová chirurgie v novém: specialisté z olomoucké nemocnice získali moderní sálový komplex  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.