Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Pohybová zdatnost u dětí se zhoršuje. Ve srovnání s republikou je na tom Olomoucký kraj špatně

Dlouhodobé měření pohybové zdatnosti u dětí ukazuje, že jsou na tom stále hůř. Největší zhoršení pohybové zdatnosti v roce 2022 bylo u dětí, které nastoupily do prvních tříd během covidu. Celorepublikově tuto statistiku zpracovává projekt Sazka olympijský víceboj.

Měření pohybové zdatnosti probíhá pravidelně od roku 2010. Je do něj zapojeno více než stovka základních škol a víceletých gymnázií z celé České republiky.  

„Největší propad je především v běhu. A to jak ve vytrvalostním, tak ve sprintu. Právě tyto dovednosti jsou nejvíc navázány na pravidelný trénink. Naopak výsledky, které pravidelné sportování tolik neovlivňuje, jako je skok z místa či rovnováha, jsou srovnatelné s těmi před covidem,” uvedl Tomáš Perič, který má na starosti analýzu sesbíraných dat.  

Pro porovnání celkové zdatnosti je využita metodika T-bodů, která umožňuje porovnávat disciplíny s různými jednotkami. Pomocí těchto hodnot lze Českou republiku rozdělit na jednotlivé kraje a sestavit žebříček.  

Z něho vyplývá, že nejlepší pohybovou zdatnost mají děti v Praze. Na druhém místě je Liberecký a na třetím místě Královéhradecký kraj. Nejhůře jsou na tom děti v Jihočeském, Olomouckém a Karlovarském kraji. 

Podle odborníků je nedostatek pohybu dlouhodobou záležitostí a vyplývá už z dětských návyků. Nedostatek pohybu se navíc může projevit až po deseti nebo 20 letech. „Dospělí, kteří byli v dětství od sportu osvobozeni, častěji padají, jsou zranění. A tím, že si nebudou moct vzpomenout na příjemné prožitky, které v dětství nebo v adolescenci strávili s pohybem, těžko je budete přesvědčovat o tom, že pohyb je příjemný,“ uvádí v tiskové zprávě obezitoložka Martina Matoulka

Podle statistického úřadu je v celé České republice kolem 18,5 procenta obézních lidí. O trochu větší polovinu tvoří muži. Mírnou nadváhu má dalších 47 procent mužů a 33 procent žen.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky děti, pohyb, sport, obezita, nadváha, zdraví, Královéhradecký, kraj, ČR, Olomoucký kraj, olympijské hry, Sazka, Česko, Martin Matoulek, COVID-19, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pohybová zdatnost u dětí se zhoršuje. Ve srovnání s republikou je na tom Olomoucký kraj špatně  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.