Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Po najetí na minu přišel ukrajinský hasič o nohu. Druhou mu zachránili olomoučtí lékaři

Mladý ukrajinský hasič na samém počátku ruského vpádu na Ukrajinu přišel o nohu po tom, co najel hasičským vozem na minu. Ještě na Ukrajině mu lékaři nohu amputovali a poté se dostal do Fakultní nemocnice Olomouc. Zdejší lékaři mu úspěšně zachránili druhou nohu.

Příběh osmadvacetiletého ukrajinského hasiče Andreje má dobrý konec. Poté, co přišel o nohu a byl v rámci zdravotně humanitárního programu MEDEVAC převezen do olomoucké nemocnice, se lékařům podařilo zachránit jeho těžce poraněnou nohu.

„Její záchrana byla velmi důležitá, neboť to pro něj byla jediná nosná končetina,“ začal v úvodu tiskové zprávy přednosta Traumatologické kliniky FN Olomouc Pavel Dráč. Komplikací v průběhu léčby byla pro lékaře rozsáhlá infekce. „Tento případ byl pro náš tým z několika důvodů unikátní. Jednak šlo o typické válečné zranění, dalším ne zcela běžným faktorem byla jazyková bariéra a v neposlední řadě jsme museli pracovat i s psychickým stavem pacienta,“ popsal přednosta průběh hasiče, který už nemocnici po úspěšné léčbě opustil.

Dušičkový i halloweenský odběr. Nemocnice v kraji zvou dárce krve na tematické akce

S nedostatkem dárců krve a ztenčujícími se zásobami nejcennější tekutiny se potýkají nemocnice nejen v regionu Olomouckého kraje. Prostějovská, přerovská i olomoucká nemocnice připravily na přelom října a listopadu tematické akce s cílem rozšířit...

V péči traumatologické kliniky se ocitají právě lidé, kteří utrpí těžká či mnohočetná zranění. Pro lékaře této kliniky je stěžejní dívat se na celkový stav pacienta, neboť právě oni koordinují jeho léčbu. Ošetřují většinu poranění měkkých tkání a poté spolupracují s dalšími obory. „Tím se lišíme od jiných, více specializovaných medicínských oborů,“ vysvětlil Dráč.

Hlavním zaměřením traumacenter je ošetřování těžkých zranění, při nichž je pacient ohrožen na životě. „Tento základní smysl existence traumacenter se za uplynulých 25 let nezměnil, narůstajícím problémem je však kapacita center pro úrazy nižší závažnosti a mnohdy až banality,“ objasnil mluvčí nemocnice Adam Fritscher.

Právě tato méně závažná zranění vedou k zahlcování a zpomalení celého systému. Pacienti do fakultní nemocnice proudí z jiných pracovišť nebo krajů. Mnohdy si stěžují na dlouhou čekací dobu. „Jejich rozdělení hned po příjmu je to zásadní,“ vysvětlil primář olomoucké traumatologické kliniky Radim Vinter. Lékaři pacienty po příjmu rozdělují do skupin podle barev. Červená skupina vyžaduje okamžitý kontakt s lékařem. Žlutou skupinu, tedy se středně závažnými zraněními, ošetří do dvou hodin. Zelenou skupinu s nejlehčími úrazy do čtyř. „Je třeba říct, že počty pacientů s úrazy a zraněními stále rostou, v současné době jich bývá třeba i sto za jeden víkendový den,“ uzavřel Vinter.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Fakultní nemocnice Olomouc

Štítky Zdravotnictví, FN Olomouc, fakultní nemocnice, Olomoucko, hasič, traumatologie, lékař, Ukrajina, úraz, Fakultní nemocnice Olomouc, nemocnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po najetí na minu přišel ukrajinský hasič o nohu. Druhou mu zachránili olomoučtí lékaři  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.