Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Dušičkový i halloweenský odběr. Nemocnice v kraji zvou dárce krve na tematické akce

S nedostatkem dárců krve a ztenčujícími se zásobami nejcennější tekutiny se potýkají nemocnice nejen v regionu Olomouckého kraje. Prostějovská, přerovská i olomoucká nemocnice připravily na přelom října a listopadu tematické akce s cílem rozšířit řady dárců krve a krevní plazmy. Zdravotnická zařízení tak nyní zvou dobrovolníky na halloweenský či dušičkový odběr.

Netradiční způsob oslavy Halloweenu letos nabídne Nemocnice AGEL Prostějov i Fakultní nemocnice Olomouc, která připravila pro dárce krve a krevních složek na pondělí 31. října tematicky laděný odběr. A lidé mohou na transfúzní oddělení zavítat klidně v kostýmu.

„Halloween je pro nás další zajímavou příležitostí přivítat u nás nové dárce. Zejména nám chybí dárci krve s negativním Rh faktorem, tedy A-, B-, AB- a 0-. I ostatních dárců je ale málo, oceníme tedy opravdu každého příchozího – ať už z řad našich pravidelných dárců, nebo ještě lépe z řad prvodárců, kteří jsou pro nás opravdovým pokladem,“ říká vedoucí lékařka hematologicko-transfúzního oddělení Nemocnice AGEL Prostějov Milena Lukešová.

Rakovina prostaty či infarkt varlete. Urologové probírali závažné diagnózy na konferenci v Olomouci

Nejnovější výzkumy i možnosti léčby závažných onemocnění probíralo několik stovek odborníků z oblasti urologie na výroční konferenci v olomouckém hotelu Clarion. Mezi hlavní témata třídenního setkání patřila problematika rakoviny prostaty i...

 

Nedostatek dárců krve je podle ní celorepublikovým problémem. Aktuálně je v Česku přibližně čtvrt milionu pravidelných dárců krve, ovšem zhruba sto tisíc jich ještě chybí k bezproblémovému pokrytí poptávky po transfuzních přípravcích, které se používají například k léčbě krevních ztrát, chudokrevnosti nebo krvácivých poruch.

„Darování krve není nijak dramaticky nepříjemné ani omezující, většina lidí má ale samozřejmě strach z neznáma, a tak dárcovství zatím nevyzkoušeli. Právě jim se snažíme nabídnout motivaci v podobě tematických akcí, díky kterým by mohli snad rozšířit řady našich dárců krve a krevní plazmy. Dušičkové období, během kterého vzpomínáme na všechny, kteří tady s námi již nejsou, je myslím tematicky ideální. Právě krev totiž pomáhá spoustě pacientům k tomu, aby zde naopak s námi byli co nejdéle,“ míní Veronika Němečková, vrchní sestra hematologicko-transfuzního oddělení přerovské nemocnice. Zde proběhne 1. a 2. listopadu tradiční Dušičkový odběr, na který nemocnice srdečně zve především nové zájemce o tuto pomoc ostatním lidem.

Dárcem krve se může stát každý zdravý občan ve věku od 18 do 65 let (prvodárci ve věku do 60 let), s váhou nad 50 kilogramů. Pro darování krve musí být naprosto zdraví. Zda je dárce způsobilý k odběru, posoudí individuálně odborný zdravotnický pracovník přímo na odběrovém místě. Po zaevidování následuje u každého z dárců odběr krevního vzorku, vypsání dotazníku dárce krve a vyšetření lékařem. Pokud lékař uzná dárce za schopného darování, následuje samotný odběr.  Den před odběrem by měl dárce hodně pít, nejíst tučná jídla, nepít alkohol a ráno může lehce posnídat.
Výhodami darování krve je přitom v současnosti nejen dobrý pocit z ušlechtilého skutku, ale také možnost čerpat pracovní volno s náhradou mzdy, lékařské vyšetření, vitamíny od zdravotní pojišťovny, občerstvení nebo odpočet ze základu daně z příjmu, a to ve výši 3000 korun.
Zdroj: AGEL Středomoravská nemocniční

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nemocnice AGEL Přerov

Štítky Zdraví, dárcovství, darování krve, odběr, nemocnice, Přerov, Prostějov, Olomouc, dárce krve, Halloween, Olomoucký kraj, Agel, Fakultní nemocnice Olomouc, Milena Lukešová, AGEL Středomoravská nemocniční a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dušičkový i halloweenský odběr. Nemocnice v kraji zvou dárce krve na tematické akce  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.