Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Úterý 25. června 2024  |  Svátek má Ivan
Bez reklam

Hygienici kontrolovali grilované maso. Výsledky byly velmi příznivé, říkají

S narůstajícím zájmem o turistiku na území České republiky se olomoucká krajská hygienická stanice rozhodla, že se zaměří na místa se zvýšeným cestovním ruchem. Předmětem státního zdravotního dozoru byla také kontrola přípravy masa na rožni nebo grilu.

Festivaly, koncerty, zoologické zahrady, zámky a hrady. To byly místa, kterým věnovala Krajská hygienická stanice Olomouckého kraje zvláštní pozornost při provozování takzvaného státního zdravotního dozoru.

Předmětem není jen zabezpečení hygieny, ale také bezpečná manipulace se surovinami a pokrmy. Letos se pozornost hygieniků upírala zejména na přípravu jednoho z nejoblíbenějšího sezónního pokrmu – masa nebo masných pokrmů připravovaných rožněním nebo grilováním.

Od začátku května do poloviny října vyrazili hygienici k 85 případům státního zdravotního dozoru. „Ve 12 případech odběr vzorků pokrmů masa a masných výrobků upravených grilováním nebo rožněním. Vzorky pokrmů byly laboratorně vyšetřovány na přítomnost a množství polycyklických aromatických uhlovodíků,“ uvedla v tiskové zprávě mluvčí KHS Markéta Koutná.

Počet nakažených covidem vzrostl o pět procent. Podle hygieniků to odpovídá sezóně

Epidemiologická situace v Olomouckém kraji je klidná a podle hygieniků odpovídá sezóně, stejně jako výskyt akutních respiračních onemocnění. Krajská hygienická stanice neeviduje ani výskyt chřipkového viru či závažný případ chřipkového onemocnění.

Ty patří mezi běžné znečišťovatele životního prostředí. Při grilování se tvoří rozkladem tuku za vysoké teploty, kdy odkapává z opékaného masa na rozžhavené uhlí. Vzniklé karcinogenní spaliny teplý vzduch vynese zpět na potravinu a následně ji znečistí.

Výsledky laboratorních analýz byly velmi příznivé – ani v jednom případě nebylo zjištěno překročení maximálních limitů, které jsou pro potraviny stanovené legislativou Evropské unie,“ popsala mluvčí.

Za nedostatky zejména v oblasti provozní hygieny a označování potravin uložila KHS pokutu patnácti provozovnám v hodnotě 27 tisíc korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay

Štítky hygiena, KHS, kontrola masa, festivaly, turismus

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hygienici kontrolovali grilované maso. Výsledky byly velmi příznivé, říkají  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.