Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Fakultní nemocnice Olomouc zbourá stoletou budovu Franz Josef. Vyroste moderní pavilon B

Fakultní nemocnice Olomouc se příští rok chystá zbourat více než 100 let starou nemocniční budovu, pro kterou se vžil název Franz Josef. Na jejím místě nemocnice plánuje postavit nový pavilon B za zhruba dvě miliardy korun. Nemocnice již vybrala firmu, která letitou budovu zbourá.

Z databáze veřejných zakázek vyoplývá, že demolice bude stát 17,2 milionu korun. "Demolice stávající budovy B známé jako Franz Josef je součástí dlouhodobého strategického projektu, kterým je výstavba nového moderního pavilonu B. Aktuálně se realizují přeložky inženýrských sítí a připravuje se demolice staré budovy. Podepsána byla smlouva se zhotovitelem, s nímž se nyní ladí detaily chystané demolice," řekl mluvčí FN Olomouc Adam Fritscher. O harmonogramu demolice by podle něj mělo být jasno na začátku příštího roku.

FN Olomouc postupně přestěhovala pracoviště ze staré budovy Franz Josef do okolních pavilonů. Naposledy v roce 2018 byla přemístěna geriatrie, která nyní funguje v nové budově II. interní kliniky. Její stavba stála 398 milionů korun. Plánovanou demolici starého objektu ale oddálila epidemie koronaviru, jelikož část pavilonu Franz Josef sloužila pro hospitalizaci pacientů s koronavirem.

Usměvavá Petula reprezentuje olomouckou fakultku v soutěži Sestra sympatie

Náročné úkoly zdravotní sestry zvládá díky profesionalitě a kamarádskému přístupu Kateřina Petulová z lůžkového oddělení Hemato-onkologické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc. Usměvavé blondýnce nadělily kolegyně k narozeninám seskok padákem a...

Do nového pavilonu B, který bude místo staré budovy, se mají přestěhovat kliniky neurologie, neurochirurgie, ortopedie a traumatologie. "Své provozy do této budovy rozšíří také urgentní příjem, radiologická klinika, centrální operační sály a klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny. Vznikne zde mimo jiné deset operačních sálů, tři sály pro jednodenní chirurgii se zázemím pro dospávání a jednotka intenzivní péče pro jmenované lůžkové obory," uvedl ekonomický náměstek a zástupce ředitele FN Olomouc Tomáš Uvízl.

Ze zhruba dvou miliard korun potřebných na stavbu nového pavilonu půjde asi 1,2 miliardy ze státního rozpočtu a 790 milionů korun FN Olomouc uhradí z vlastních zdrojů. Stavba je plánovaná do roku 2025 a je součástí plánu rozvoje FN Olomouc, který v horizontu 15 až 30 let počítá s investicemi za více než 15 miliard korun. Na seznamu chystaných investic je stavba nových pavilonů i další stavební úpravy v areálu nemocnice.

FN Olomouc je šestou největší nemocnicí v ČR. Zařízení má pět desítek pracovišť, bezmála 1200 lůžek a zhruba 4200 zdravotnických i nezdravotnických zaměstnanců.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Fakultní nemocnice Olomouc

Štítky Franz Josef, budova, demolice, pavilon B, fakultní nemocnice, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fakultní nemocnice Olomouc zbourá stoletou budovu Franz Josef. Vyroste moderní pavilon B  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.