Počasí dnes27 °C, zítra30 °C
Pondělí 17. června 2024  |  Svátek má Adolf
Bez reklam

Mladík z Přerova málem zemřel při nehodě, probudila ho bazální terapie. Zapojila se celá rodina včetně psa

Je to skoro zázrak. Při dopravní nehodě přišel Lukáš Goldemund z Přerova téměř o život, nereagoval na podněty a lékaři počítali s nejhorším. Nakonec se rozhodli pro bazální terapii, do které se zapojila celá rodina včetně psa. Dnes Lukáš uvažuje o tom, že opět začne hrát fotbal.

Dopravní nehoda změnila Lukáši Goldemundovi život loni 7. července, když jel domů z brigády. Málem při ní přišel o život. Lékaři neměli dobré zprávy, prognózy dlouho nevypadaly dobře a Lukáš dokonce několik dnů nereagoval na jakékoliv podněty.

"Na začátku byly prognózy dokonce nejhorší, nikdo neuměl přesně předvídat, jak se Lukášův stav bude vyvíjet," popisuje otřesné okamžiky Lukášova maminka Hana Goldemundová. Lékaři se nakonec rozhodli pro speciální metodu, takzvanou bazální stimulaci, která je založena na vyvolání vzpomínek před hospitalizací. 

Lukášovi nejbližší o bazální stimulace neslyšeli, okamžitě a bez váhání se však do této terapie zapojili, a to včetně psa Meisey. První výsledky se začaly objevovat již po 14 dnech a měsíc po nehodě rodina mohla znovu slyšet Lukášův hlas. "Od té doby šlo všechno nahoru, po dvouměsíčních rehabilitacích dokonce sám vyšel po schodech do třetího patra. Daří se mu čím dál lépe, snaží se zapojovat do fotbalových tréninků, plave, bruslí. Oproti původním prognózám je to neuvěřitelné," raduje se dnes Lukášova maminka.

Od bolesti zad a kloubů pomohou plynové injekce. Nabízí je přerovská nemocnice

Zejména od bolestí zad a kloubů nyní pacientům přerovské nemocnice pomohou plynové injekce. Procedura založená na aplikaci oxidu uhličitého do míst akupunkturních bodů a hyperalgických zón zlepšuje prokrvení, odplavuje toxické látky a ulevuje od...

Mladík před pár dny oslavil dvaadvacáté narozeniny a nemá žádné nízké cíle. "Po nehodě si nic nepamatuji, a to ani z období dvou měsíců před ní, ani dvou měsíců po ní, ale rodina mi natočila spousty videí, podle kterých můžu srovnat pokrok, kterého jsem díky zdravotníkům dosáhl. I pro ně to bylo překvapení, když jsem je byl na oddělení DIP po rehabilitacích navštívit. Mým cílem je ale zlepšovat se ještě dál a snažit se vrátit do života jako před 7. červencem. Můj sen je znovu začít hrát závodně fotbal a najít si práci,“ doufá Lukáš.

Lenka Nevřelová, která má v Nemocnici AGEL Přerov bazální terapii na starosti, potvrzuje, že metoda vyžaduje velkou součinnost rodiny. "Ptáme se například, jaké měl hygienické návyky, zvyky, zda byl kuřák, s kým se stýkal, na jaké oslovení je zvyklý, co měl rád na jídlo, pití, ale i na to, co mu bylo nepříjemné nebo jaký byl jeho režim dne," vysvětluje Nevřelová. 

Známé prvky se pak zdravotníci snaží pacientovi nabízet a jejich pomocí ho aktivizovat. Ve chvíli, kdy terapie zafunguje, je pomocí známých podnětů nastartována aktivita ve zdravé části mozku, která na sebe následně přebírá funkci těch částí, které byly nemocí či úrazem poškozeny.

Podle Nevřelové tak významný pokrok, jaký byl u Lukáše, není pravidlem. Zároveň však není úplně výjimečný. "Lukáš není náš první pacient s takovým úspěchem, ale je ten, o kterém víme, jak jeho stav pokračuje. Výjimečný je v tom, že víme, že dělá pokroky a zařazuje se do normálního života," uvedla v tiskové zprávě Nevřelová.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto AGEL

Štítky nehoda, mladík, zranění, riziko, smrt, bazální terapie, rodina, pes, nemocnice, AGEL, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mladík z Přerova málem zemřel při nehodě, probudila ho bazální terapie. Zapojila se celá rodina včetně psa  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.