Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Hygienici varují před zvýšeným výskytem dávivého kašle

Olomoučtí hygienici evidují od začátku letošního roku vyšší výskyt onemocnění dávivým kašlem v kraji. Ten patří v České republice mezi povinně hlášená a dlouhodobě sledovaná infekční onemocnění.

Onemocnění dýchacího traktu vyvolávají bakterie Bordetella pertusis a parapertusis. Infekce, kterou způsobují, se označují jako pertuse (černý kašel, stodenní kašel) a parapertuse. Parapertuse má kratší dobu trvání příznaků a lehčí průběh onemocnění.

„Inkubační doba onemocnění, tedy od nákazy do objevení prvních příznaků, trvá 6 až 21 dní. Onemocnění samotné trvá 6 až 8 týdnů a vyznačuje typickým průběhem, který se zpočátku podobá nachlazení, projevuje se rýmou, kýcháním, lehkým kašlem, objevují se zanícené sliznice či zvýšená teplota,“ vysvětlila v úvodu tiskové zprávy mluvčí Krajské hygienické stanice Markéta Koutná.

Zhruba po týdnu by měly příznaky odeznít a nastoupit záchvatovitý dráždivý kašel nejčastěji v noci, který může provázet i dávení a zvracení. Podle hygieniků může být nemocný mezi záchvaty i zcela bez obtíží.

„Nejohroženější skupinou jsou malé děti, u nichž může mít onemocnění těžký až fatální průběh,“ řekla Koutná s tím, že většina nemocných kojenců se nakazí v kontaktu s rodinnými příslušníky. „Nakazit se však může člověk v kterémkoliv věku,“ poznamenala. K přenosu bakterie dochází od infikovaného člověka vzdušnou cestou vdechnutím kapének při blízkém kontaktu, mluvení, kašlání, kýchání, smrkání. Nejvyšší nakažlivost je v počátečním stádiu onemocnění, poté se snižuje.

Epidemie respiračních onemocnění v Olomouckém kraji ustupuje

Oproti předchozímu týdnu zaznamenali hygienici v Olomouckém kraji pokles celkové nemocnosti akutních respiračních infekcí včetně chřipky. Nejvyšší nemocnost byla hlášená v okrese Prostějov, nejnižší na Šumpersku.

Léčba a prevence

Onemocnění se léčí antibiotiky. Právě z toho důvodu je nezbytná rychlá a správná diagnostika onemocnění. „Problém představuje „mírný“ nástup nemoci, kdy řada pacientů vyhledá lékaře teprve když potíže trvají neobvykle dlouho, nezabírají léky proti kašli, nebo je onemocnění považováno za jinou infekci horních cest dýchacích, takže dávivý kašel bývá zpravidla diagnostikován až v plně rozvinutém stadiu, kdy už nemocný nákazu rozšířil ve svém okolí,“ objasnila Koutná.

Za nejúčinnější prevenci proti pertusi je považováno očkování. Od roku 1958, kdy u nás bylo zavedeno celoplošné povinné očkování proti černému kašli. Tehdy výrazně klesla úmrtnost a nemocnost v dětské populaci. Onemocnění však nevymizelo a od roku 1993 ho hygienici registrují jako stoupající trend.

Dnes je očkování proti černému kašli součástí povinného očkování v podobě takzvané hexavakcíny. „Ačkoliv je proočkovanost dětí v České republice vysoká, imunita po očkování s věkem pozvolna klesá. Ani po prodělání onemocnění není imunita celoživotsní,“ doplnila mluvčí.

Moderní ultrazvuk na urologii v Přerově zajistí přes dva tisíce vyšetření ročně

Pacientům na na lůžkovém oddělení a na urologické ambulanci v přerovské nemocnici bude od nynějška sloužit nový ultrazvuk za téměř milion korun. Moderní přístroj přinese výrazně dokonalejší zobrazení, zajistí přes dva tisíce urologických...

Aktuální data ukazují, že se černý kašel objevuje i v populaci dospívajících a dospělých starších lidí. Proto hygienici doporučují se v dospělosti nechat alespoň jednou přeočkovat kombinovanou vakcínou – proti záškrtu, tetanu a černému kašli.

V Olomouckém kraji zaevidovala Krajská hygienická stanice za poslední čtyři řoky celkem 172 případů dávivého kašle, nejčastěji na Olomoucku. Více případů bylo u pertuse – 157, nejmenší výskyt s patnácti případy evidují u parapertuse.

Nejvyšší výskyt černého kašle zaevidovali v roce 2020 s 94 případy, a to nejčastěji ve věkové skupině 35-44 let. Následovaly skupiny 25-34 a 45-54 let. U parapertuse bylo nejvíce nemocných ve věkovém rozmezí 35-54 let, což potvrzuje, že s věkem klesá imunita po vakcinaci.

„Data z prvních dvou měsíců letošního roku ukazují nárůst počtu případů parapertuse v kraji oproti předešlým rokům,“ vysvětlila Koutná. Od začátku roku do konce února evidovali 11 případů parapertuse a 3 případy pertuse.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay

Štítky pertuse, dávivý kašel, černý kašel, KHS Olomouckého kraje, Olomoucký kraj, hygienici

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hygienici varují před zvýšeným výskytem dávivého kašle  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.