Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Před třemi lety se v Olomouckém kraji objevil první případ covidu. Šlo o Japonce z prostějovské firmy

Přesně před třemi roky se v Olomouckém kraji objevil první případ koronaviru. Šlo o japonského manažera prostějovské firmy, který cestoval po Evropě. Skončil v nemocnici. Od té doby se v kraji nakazilo 270 tisíc lidí a covid si vyžádal 2555 lidských obětí.

První případ nákazy koronavirem v Olomouckém kraji oznámil před jednou hodinou odpoledne 10. března 2020 tehdejší hejtman Ladislav Okleštěk (ANO), když si na pár minut odskočil ze zasedání bezpečnostní rady Olomouckého kraje.

"Máme první potvrzený výskyt koronaviru na území Olomouckého kraje. Jedná se o zaměstnance zahraniční firmy. Příznaky jsou standardní,“ řekl tehdy hejtman. Šlo o 41. pozitivního pacienta v České republice.

Pětapadesátiletý manažer prostějovské společnosti Toray krátce předtím pobýval pracovně v Anglii a Německu. V České republice nikoho nenakazil, protože bydlel sám a zůstal doma. Neměl ani kritický průběh nemoci, nakonec však stejně skončil na infekčním oddělení prostějovské nemocnice. Vedení firmy tehdy okamžitě přijalo karanténní opatření.

V Olomouckém kraji se od té doby covidem nakazilo 270 tisíc lidí. Za poslední týden je to 64 nových případů koronaviru na 100 tisíc obyvatel, epidemie je už delší dobu zhruba na stejné úrovni. Podle statistik ministerstva zdravotnictví doposud s onemocněním covid v Olomouckém kraji zemřelo 2555 lidí, poslední úmrtí hygienici evidují v neděli. Počet dávek očkování proti covidu se v regionu blíží k jednomu milionu.

Počet nákaz covid-19 roste v Olomouckém kraji jen mírně. Výrazně přibylo nemocných s chřipkou

Třetí týden v řadě evidují hygienici v Olomouckém kraji nárůst počtu osob s akutními respiračními onemocněními. V této kategorii došlo ke zvýšení výskytu nákaz o 2,8 procenta, značně výraznější je tempo růstu počtu nemocných s chřipkou....

Před nebezpečím koronaviru a trvalými následky po nemoci varuje například Národní rada osob se zdravotním postižením. Senioři, rizikoví pacienti nebo občané trpící některým z mnoha chronických onemocnění jsou vážným průběhem virového onemocnění covid nejvíce ohroženi.

"Jako rizikoví pacienti jsou označováni lidé s cukrovkou, chorobami srdce a cév, plic nebo ledvin, onkologičtí pacienti, lidé s imunodeficiencemi a obecně osoby ve věku nad 65 let. V současné době dominuje varianta omicron, která má mírnější průběh. Pro zdravé občany nepředstavuje velké riziko závažného průběhu. Avšak pro osoby starší 65 let a pro rizikové pacienty se pravděpodobnost hospitalizace pro onemocnění covid-19 zvyšuje až pětkrát a ještě dramatičtější je zvýšení rizika úmrtí," varuje předseda Národní rady osob se zdravotním postižením ČR Václav Krása.

Ohodnoť článek

Foto Nemocnice Jihlava

Štítky první případ, COVID-19, Olomoucký kraj, pacient, nemoc, Japonsko, Evropa, Česko, Ladislav Okleštěk, ANO 2011, Národní rada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před třemi lety se v Olomouckém kraji objevil první případ covidu. Šlo o Japonce z prostějovské firmy  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.