Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Počet nákaz covid-19 roste v Olomouckém kraji jen mírně. Výrazně přibylo nemocných s chřipkou

Třetí týden v řadě evidují hygienici v Olomouckém kraji nárůst počtu osob s akutními respiračními onemocněními. V této kategorii došlo ke zvýšení výskytu nákaz o 2,8 procenta, značně výraznější je tempo růstu počtu nemocných s chřipkou. Hygienická stanice přesto situaci hodnotí jako klidnou.

Na 100 tisíc obyvatel nyní evidují hygienici 1517 případů akutních respiračních infekcí, před týdnem jich bylo 1476. Mírně stoupají také počty nemocných s covidem-19, a to již pátý týden po sobě.

Olomoucká fakultní nemocnice zahájila provoz infekčního oddělení. V plánu je i nová klinika

Až osmnáct pacientů s nakažlivými onemocněními může začátku letošního roku hospitalizovat nové infekční oddělení Fakultní nemocnice Olomouc. Zdravotníci z tohoto pracoviště jsou připraveni pečovat o pacienty, které trápí akutní i chronické...

 

Nejvíce nemocných s akutními respiračními onemocněními bylo v okrese Prostějov, kde je evidováno 2037 případů na 100.000 obyvatel, nejméně je jich na Přerovsku, a to 1144 případů na 100.000 obyvatel. „Nejvyšší nemocnost byla zaznamenána ve věkové skupině do pěti let, nejnižší ve věkové skupině nad 65 let,“ uvedla mluvčí olomoucké krajské hygienické stanice Markéta Koutná.

V porovnání s předchozím týdnem zaznamenali hygienici také růst počtu nemocných s chřipkou - o 26,2 procenta. Minulý týden byl naopak počet v mezitýdenním srovnání nižší, a to o 9,4 procenta. Celková nemocnost chřipkou v Olomouckém kraji činí nyní 159 případů na 100 000 obyvatel.

Počty nových případů covidu-19 v Olomouckém kraji mírně stoupají pátý týden za sebou. „V týdnu od 17. února do 23. února evidujeme 381 nových případů onemocnění covidem-19. K dnešnímu dni nemáme hlášený žádný hromadný výskyt tohoto onemocnění, a situaci je proto možné stále hodnotit jako klidnou,“ poznamenala mluvčí hygieniků.

Krajská hygienická stanice se pro hodnocení situace řídí také údaji o obsazenosti lůžek zdravotnických zařízení a charakteru průběhu onemocnění u hospitalizovaných. Podle dostupných informací je průběh onemocnění v současnosti hospitalizovaných hodnocen jako lehký a nevyžaduje jejich umístění na jednotky intenzivní péče. „Mezi hospitalizovanými převažuje věková kategorie nad 65 let,“ řekla Koutná.

Hygienici nadále doporučují jako prevenci respiračních onemocnění věnovat pozornost důkladné hygieně rukou, při kašli nebo kýchnutí si zakrýt nos i ústa ohnutým loktem nebo kapesníkem, pravidelně větrat, posilovat imunitu pobytem na čerstvém vzduchu, ale také konzumací ovoce a zeleniny. Lidé by se měli také vyhýbat místům s větší koncentrací lidí a dodržovat rozestupy. Nemocní by měli omezit své kontakty a zůstat doma.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Zdraví, nemoc, nemocnost, chřipka, respirační onemocnění, covid-19, Olomoucký kraj, nemocnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet nákaz covid-19 roste v Olomouckém kraji jen mírně. Výrazně přibylo nemocných s chřipkou  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.