Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Počet případů tuberkulózy je v Česku méně než před vypuknutím pandemie. V polovině případů figurují cizinci

Případů tuberkulózy bylo podle předběžných dat loni 374, z nich 43 procent bylo u cizinců, více než polovina z nich byla z Ukrajiny. Mezi uprchlíky bylo 54 nakažených, odborníci očekávali vyšší počty. Kompletní data z registru budou po konci dubna.

Přesto je nákaz méně než před vypuknutím epidemie covidu-19 v roce 2020. Odborníci upozorňují, že při krátkodobém kontaktu se lidé nenakazí, potřeba je několikahodinový kontakt. Zástupci lékařů o tom informovali na konferenci ke Světovému dni boje proti tuberkulóze, který připadá na 24. března.

Během covidu jakoby tuberkulóza zmizela," uvedla předsedkyně České pneumologické a ftizeologické společnosti Martina Koziar Vašáková. Podle ní ale pacienti jen nepřišli k lékařům a pokles byl pouze dočasný. V roce 2020 tak lékaři zaznamenali 368 případů a v roce 2021 pak 351 případů, což bylo vůbec nejméně od roku 1990.

Cizinci od roku 2019 tvoří zhruba třetinu v Česku léčených případů TBC. V loňské roce podle předběžných dat stoupl počet nakažených na 374, cizinců bylo 161 z nich a 89 pocházelo z Ukrajiny. Celkově bylo v ČR registrováno 490 tisíc uprchlíků z Ruskem napadené Ukrajiny, v současné době jich zůstává v zemi zhruba 300 tisíc. Již před válkou na Ukrajině bylo podle vedoucího Národní jednotky dohledu nad TBC Fakultní nemocnice Bulovka Jiřího Wallenfelse v ČR 30 až 40 případů TBC u Ukrajinců.

„Vzhledem k demografickému rozložení, protože jako uprchlíci přicházejí většinou ženy a děti, tak se uvádělo, že hlavní nálož tuberkulózy nedostaneme," uvedla Vašáková. Přímo mezi uprchlíky tak podle Wallenfelse přišlo 54 nakažených, devět z nich s diagnózou už z Ukrajiny. Odborníci podle něj čekali až trojnásobné počty. „Možným vysvětlením je, že sem proudí spíše lépe situovaní lidé, chudší zůstávají na Ukrajině," dodal.

Policie vyšetřuje senátorku Hamplovou za šíření poplašné zprávy. Kvůli lžím o tuberkulóze z Ukrajiny

Policie vyšetřuje senátorku Janu Zwyrtek Hamplovou z Mohelnice za šíření poplašné zprávy. Právnička včera zveřejnila lži o šíření tuberkulózy a vojácích z Ukrajiny, příspěvek po čase stáhla a omluvila se. Pokud bude obviněná, hrozí jí až tři roky...

Problém Ukrajiny je podle Vašákové v tom, že v zemi je nejen vyšší incidence na 100 tisíc obyvatel, ale objevují se v ní takzvané multiresistentní kmeny TBC, které jsou obtížně léčitelné.Podle Vašákové jsou v ČR v současné době ohniska TBC zejména mezi bezdomovci, squattery nebo sociálně slabými jedinci užívajícími alkohol či drogy. Zhruba 70 procent nakažených tvoří muži. Podle vedoucí lékařky Plicní ambulance a Střediska péče pro děti s tuberkulózou a mykobakteriózami Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze Karolíny Doležalové je asi 30 procent pacientů romského původu.

Pomohlo by zavedení nabídky bezplatného očkování Romů v porodnicích nebo například vznik mobilních očkovacích týmů, uvedla v tiskové zprávě. Očkují se vybrané rizikové skupiny, kromě dětí cizinců ze zemí s vyšším výskytem také například děti rodičů, kteří pobývali v rizikových zemích. V posledních letech jich bylo očkováno 3 500. Plošné očkování bylo zrušeno v roce 2010.

Mezi loňskými nakaženými bylo 17 dětí. Zdrojem nákazy pro dítě je podle Vašákové téměř vždycky dospělý člověk. "Riziko infekce vzrůstá ve chvíli, kdy stráví s vykašlávajícím nemocným několik hodin či spíše dnů v uzavřené místnosti," vysvětlil vědecký sekretář odborné společnosti Vladimír Koblížek. Pacienti zpočátku hubnou, jsou unavení nebo se v noci potí, v pozdních stadiích se mohou zadýchávat nebo i vykašlávat krvavé hleny. Ne u všech nakažených se ale nemoc rozvine, mohou ji i jenom přenášet.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky TBC, Nemoci, Uprchlíci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet případů tuberkulózy je v Česku méně než před vypuknutím pandemie. V polovině případů figurují cizinci  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.