Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Stovky řezných ran a zraněných zápěstí a kolen v Jeseníkách. I to je účet za jarní prázdniny

Jarní prázdniny neznamenaly pouze zimní radovánky na horách, ale také zvýšený počet úrazů. Chirurgická ambulance v Jeseníku ošetřila během února téměř tři stovky pacientů. Nejčastěji šlo o zraněná zápěstí nebo kolena, pro seniory byly hrozbou zledovatělé chodníky.

Nová magnetická rezonance ve Šternberku: důležité vyšetření bude v regionu dostupnější

Nové pracoviště magnetické rezonance bude od dubna k dispozici pacientům ve šternberské nemocnici. Zdravotníci zde špičkovou technologií vyšetří až dva tisíce lidí ročně, kteří v současnosti musejí dojíždět do vzdálenějších zdravotnických...

"V únoru zejména v odpoledních hodinách tvořili nadpoloviční většinu ošetřovaných nespádoví pacienti, kteří si přivodili úraz na lyžích či bruslích," potvrdila vrchní sestra chirurgického oddělení Nemocnice AGEL Jeseník Veronika Škodová.

Například loni v listopadu personál chirurgické ambulance ve srovnání s únorem ošetřil o 40 procent pacientů méně. Letos v únoru se počet zraněných zvedl na téměř tři stovky, nejčastěji šlo o zraněné zápěstí či koleno. "Kromě fraktur a zhmožděnin jsou v tomto období obvyklé i řezné rány způsobené hranou lyží," doplnila sestra.

Zdravotníci nabádají, že řadě úrazů se dá vyhnout. "Mnoho úrazů se lyžařům stává v momentě, kdy už je člověk unaven a tělo příliš namáhá. Důležité je umět odhadnout své schopnosti, jezdit ohleduplně a brát na zřetel povětrnostní podmínky. Seniorům, kteří se necítí bezpečně na zledovatělém terénu, lze pořídit nesmeky, což je nasazovací pomůcka na obuv s drobnými ocelovými hroty zabraňujícími nechtěnému uklouznutí," doporučuje vrchní sestra.

Během února totiž jesenická nemocnice zaznamenala také zvýšené množství úrazů seniorů. Typickým příkladem je zlomenina krčku stehenní kosti. "Nejkurióznější úraz se vyskytl v rodině, která se během dne věnovala lyžování a v podvečer navštívila krytý bazén. Babička chytala vnouče skákající do vody, to jí však nešťastně kopnulo přímo do obličeje. Paní byla dovezena k ošetření s obrovským hematomem a otokem pravé tváře, CT vyšetření následně naštěstí vyloučilo zlomeninu obličejových kostí," popsala v tiskové zprávě Škodová.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto AGEL

Štítky jarní prázdniny, úraz, lyžování, nárůst, Jeseníky, pacient, Jeseník, Agel, Jesenická nemocnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stovky řezných ran a zraněných zápěstí a kolen v Jeseníkách. I to je účet za jarní prázdniny  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.