Počasí dnes26 °C, zítra30 °C
Pondělí 8. července 2024  |  Svátek má Nora
Bez reklam

V Olomouckém kraji stále řádí chřipka. Jeden pacient skončil na intenzivní péči

V Olomouckém kraji stále řádí chřipka. Hygienici za poslední týden evidují nárost onemocnění o více než patnáct procent a mají dokonce hlášený jeden závažný případ chřipky, který si vyžádal intenzivní péči. V regionu mírně vzrostl i počet akutních respiračních onemocnění.

Patnáct uhynulých racků u jezera v Tovačově mělo ptačí chřipku. Letos jde o sedmý případ v Česku

Patnáct uhynulých racků chechtavých, jejichž těla byla u Troubeckého jezera poblíž Tovačova na Přerovsku, mělo ptačí chřipku. Vzhledem k tomu, že se nákaza potvrdila u volně žijících ptáků, úřady nepřijímají žádná mimořádná veterinární opatření,...

"V uplynulém týdnu byl v Olomouckém kraji zaznamenán oproti předchozímu týdnu mírný vzestup celkové nemocnosti akutních respiračních infekcí včetně chřipky, a to o 5,2 procenta. Celková nemocnost činila 1085 případů na 100 tisíc obyvatel. Nejvyšší nemocnost byla hlášena v okrese Prostějov, nejnižší v okrese Jeseník. Nejvyšší nemocnost byla zaznamenána ve věkové skupině do pěti let," uvedla mluvčí krajských hygieniků Markéta Koutná.

Pokud jde o samotnou chřipku, počet nemocných vzrostl o 15,6 procenta. V současné době je v Olomouckém kraji 74 případů chřipky na 100 tisíc obyvatel. "V aktuální chřipkové sezóně byl hlášený jeden závažný případ chřipky vyžadující intenzivní péči," potvrdila mluvčí.

V uplynulém týdnu je také 89 nových případů onemocnění Covid-19, což je o 16 případů méně než v předešlém týdnu. Neobjevil se žádný hromadný výskyt onemocnění. Nejvíce nemocných je v okrese Olomouc, následuje Přerov, Prostějov, Šumperk a Jeseník se čtyřmi případy.

"Doporučujeme věnovat pozornost důkladné hygieně rukou, při kašli nebo kýchnutí zakrýt nos i ústa ohnutým loktem nebo kapesníkem, pravidelně větrat, posilňovat imunitu pobytem na čerstvém vzduchu, ale také konzumací ovoce a zeleniny, které jsou zdrojem vitamínů, vyhýbat se místům s větší koncentrací lidí a dodržovat rozestupy. Každý, kdo se necítí dobře, by měl omezit své kontakty a zůstat doma, a tím zabránit případnému šíření nemoci," vyzvala mluvčí hygieniků.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky chřipka, covid, Olomoucký kraj, nemoc, intenzivní péče, Prostějov, Jeseník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Olomouckém kraji stále řádí chřipka. Jeden pacient skončil na intenzivní péči  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.