Počasí dnes21 °C, zítra27 °C
Neděle 7. července 2024  |  Svátek má Bohuslava
Bez reklam

Mozková mrtvice čím dál více postihuje mladé lidi. Odborníci radí nepodceňovat příznaky

Zítra je Mezinárodní den proti mozkové mrtvici. Při té příležitosti radí odborníci z prostějovské nemocnice nenechávat jakékoliv příznaky bez povšimnutí. Každoročně u nás mozková mrtvice postihne na pětatřicet tisíc lidí. Pokud není včas odhalena, následky mohou být fatální.

„Cévní mozková příhoda se obvykle neprojevuje bolestí, takže je nesmírně často pacienty i jejich okolím přehlížena nebo podceňována. Pacienti se pak do nemocnice dostávají až za několik hodin nebo i dní, což už je doba, kdy jim nelze efektivně pomoci,“ vysvětluje primářka neurologického oddělení prostějovské nemocnice Gabriela Krejstová. Podle ní je při podezření na mrtvici potřeba věnovat pozornost detailům a nic nepodceňovat.

Mezi příznaky patří pokles koutku úst či porucha řeči, ochrnutí či slabost na končetinách jedné poloviny těla nebo náhlé poruchy vědomí. Záleží na tom, jaká část mozku je postižena. Ve spoustě případů může jít také jen o málo výrazné problémy, jako je porucha citlivosti, brnění končetin a obličeje či zvracení a bolest hlavy, bez zjevné příčiny.

Zdravotníci v Přerově zvali na den prevence mozkové mrtvice. Každý druhý měl nadváhu

Velmi vážné následky může mít cévní mozková příhoda neboli mozková mrtvice, na prevenci a osvětu týkající se této zdravotní komplikace se zaměřili odborníci v přerovské nemocnici. Možnosti bezplatného vyšetření využilo v průběhu speciální akce...

Čas hraje u cévní příhody zásadní roli. „Při správné a ryhlé pomoci, kterou je ale potřeba zajistit ve zdravotnickém zařízení, mohou být dopady na zdraví minimální,“ vysvětlila Krejstová. Proto je třeba situaci nepodceňovat a vždy volat 155.

Nejrizikovějším obdobím pro vznik mrtvice jsou horké letní dny. Právě v tomto období doporučují odborníci opatrnost. A to zejména v případě, pokud lidé trpí vysokým krevním tlakem, cukrovkou, nadváhou nebo srdečními obtížemi. „Stále častěji se s cévní mozkovou příhodou setkáváme u mladších lidí, kolem třiceti let,“ uzavřela primářka. Podle odborníků je také vhodné být všímavý vůči svému okolí a jakékoliv příznaky nenechávat bez povšimnutí.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky mrtvice, cévní mozková příhoda, mozková mrtvice, mezinárodní den, příznaky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mozková mrtvice čím dál více postihuje mladé lidi. Odborníci radí nepodceňovat příznaky  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.