Počasí dnes10 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Krevní plasmy už jsem daroval dva velké barely, usmívá se rekordman olomouckého hasičského sboru

Hasiči Olomouckého kraje nedávno hromadně darovali krev a krevní plazmu. Celkem se zúčastnilo dvanáct příslušníků sboru, mezi nimiž byli i dva „prvňáčci“. S nimi dorazil i olomoucký rekordman Dalibor Joura, který oslavil 250. odběr.

Transfuzní oddělení Fakultní nemocnice v Olomouci navštívilo 12 hasičů z HZS Olomouckého kraje. Krom ostřílených hasičů, kteří chodí darovat pravidelně dorazili i dva takzvaní prvňáčci, jak sestřičky označují prvodárce. Hromadného odběru se zúčastnil taktéž Dalibor Joura, zkušený olomoucký hasič, který oslavil svůj 250. odběr.

Joura poprvé daroval krev v průběhu devadesátých let v Ústřední vojenské nemocnici v Praze, kde pobýval před přestěhováním se zpět do rodné Olomouce. „Nemůžu říct přesný rok, kdy jsem začal, protože jsem nedohledal úplně první průkazku,“ vysvětlil v úvodu olomoucký hasič. Pro dárcovství se rozhodl díky letáku poutajícímu na dárcovství krve a od prvního odběru u darování zůstal.

Zatímco ostatním hasičům hromadně odebrali především krev, Joura je dlouhodobým dárcem krevní plazmy. „Mám docela dobré krevní řečiště, takže si mě velmi brzy vybrali z odběrů plné krve jen na krevní plazmu,“ objasnil hasič své začátky s tím, že patří mezi skupinu univerzálních dárců krevní plazmy. „Kdybych dával jen krev, tak moje skupina není, a to neberme doslovně, tolik zajímavá. Zatímco u plazmy jsem univerzální dárce,“ rozvedl hasič.

Životní změna kvůli válce. Ukrajinská lékařka pomáhá ve FN Olomouc

V průběhu zahraniční dovolené se dozvěděla, že její zemi napadlo Rusko a neměla se kam vrátit. Azyl našla Daria Sazanovych spolu se svou maminkou v hanácké metropoli, kde byla předtím dvakrát na studijním pobytu. Mladá lékařka z Ukrajiny dnes...

Během necelých 30 let takto daroval podle vlastního odhadu přes 200 litrů životadárné tekutiny. „Na každém odběru jsem daroval nějakých 860 mililitrů plazmy. Když jsem byl na 250. odběru, tak je to určitě něco přes dva stolitrové barely,“ poznamenal se smíchem Joura.

Darovat plnou krev může každý, kdo je ve věku mezi 18 a 60 lety, váží alespoň 52 kilogramů a netrpí závažnějším onemocněním. K odběru se může veřejnost dostavit v transfuzních odděleních nemocnic, například ve FN Olomouc, nemocnicích AGEL Šumperk, Přerov, Prostějov a Jeseník. 

Krevní plazmu je mimo nemocniční zařízení možné darovat i v soukromých centrech.

Krom darování krevní plazmy a plné krve může olomoucký hasič darovat také kostní dřeň. Během pobytu v Praze se totiž přihlásil také do registru dárců. „U kostní dřeně to chodí tak, že sice jsem evidovaný v registru, ale celý život mě nemusí oslovit, pokud nenajdou shodu. Mě zatím neoslovili, ale může se stát kdykoliv cokoliv,“ vysvětlil situaci s dárcovstvím.

Podle olomouckého hasičského rekordmana je dobře, že příslušníci HZS chodí na hromadné odběry. „Hasiči každoročně chodí na dost těžké zdravotní prohlídky, takže i vzhledem k tomu, co výjezdoví hasiči dělají, by to měla být samozřejmost,“ vysvětlil Joura. Své tvrzení odůvodnil tím, že se u hasičů předpokládá, že jsou zdraví, a proto jsou vhodní dárci. „Samozřejmě ze zákona do toho nemůžeme nikoho nutit,“ poznamenal v závěru.

Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje obnovil před rokem tradici hromadných květnových odběrů po dvou a půl leté pauze, kterou způsobila pandemie koronaviru. „A proč v květnu? Připomínáme si totiž svátek svatého Floriána, který je patronem hasičů. Památka oblíbeného světce připadá na 4. května, kromě hasičů je rovněž patronem všech kominíků, hrnčířů, pekařů a zedníků proti požárům a vodě.,“ uvedla mluvčí HZS Olomouckého kraje Lucie Balážová.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS Olomouckého kraje

Štítky HZS Olomouckého kraje, Olomouc, hasiči, darování krve, darování plazmy, krevní plazma, dárcovství, prvodárci, rekord

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krevní plasmy už jsem daroval dva velké barely, usmívá se rekordman olomouckého hasičského sboru  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.