Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Životní změna kvůli válce. Ukrajinská lékařka pomáhá ve FN Olomouc

V průběhu zahraniční dovolené se dozvěděla, že její zemi napadlo Rusko a neměla se kam vrátit. Azyl našla Daria Sazanovych spolu se svou maminkou v hanácké metropoli, kde byla předtím dvakrát na studijním pobytu. Mladá lékařka z Ukrajiny dnes pracuje na oční klinice a její maminka na Univerzitě Palackého.

Daria Sazanovych byla loni v únoru se svou maminkou v maďarských lázních. Každý den se dozvídaly v televizních zprávách, že se něco stane. „Jenže to se děje prakticky už od roku 2014, kdy Rusko anektovalo Krym. Už to bereme jako běžný stav, ve kterém je zkrátka třeba žít, včetně cest na dovolenou,“ vysvětlila svůj postoj v tiskové zprávě Sazanovych, která pochází z ukrajinského Záporoží. O šest dní později, 24. února, najednou ale obě ženy zjistily, že se nemají kam vrátit.

Daria i se svou matkou se rozhodovaly, kam se uchýlit. „V úvahu připadala Vídeň, kde máme známé, nebo Olomouc, kde jsem byla dvakrát v rámci studijního programu Erasmus,“ uvedla lékařka. To vše komplikoval fakt, že do Maďarska kvůli povolené váze zavazadel letěly pouze s batůžky s nejnutnějšími věcmi. Na Ukrajině navíc zůstali jejich dva psi. Nakonec se rozhodly pro Olomouc, kde ženy prošly Krajským asistenčním centrem pomoci Ukrajině a nalezly ubytování.

Ukrajinci by na prchající Čechy měli podobný pohled, říká ukrajinistka Radana Merzová

Radana Merzová je vedoucí ukrajinistické sekce na Katedře slavistiky pod Filozofickou fakultou Univerzity Palackého v Olomouci. Tam se zaměřuje na literaturu a učí také studenty v prvním ročníku gramatiku. Hned po započetí ruské invaze na...

Zatímco Dariina matka vyučuje angličtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, samotná Daria našla uplatnění v oboru oční medicíny. Dnes pracuje na Oční klinice Fakultní nemocnice Olomouc jako administrativní síla.

Nasazení mladé lékařky oceňuje přednostka kliniky Klára Marešová„Daria je velmi šikovná, krásně se zapojila, nejprve do administrativy a po intenzivním třítýdenním kurzu češtiny už i pomáhá našim lékařům s medicínskou prací,“ vysvětlila přednostka Dariinu činnost na klinice, kde pracuje od prvního března loňského roku. O pozici pro ukrajinskou oční specialistku žádala nejprve Filozofická fakulta. „Musím v tomto moc poděkovat vedení naší nemocnice, které nám vyšlo vstříc, protože je samozřejmě složité najít prostředky pro další pozici, s níž se v tu chvíli nepočítalo,“ navázala Marešová.

Na Ukrajině již Sazanovych přímo léčit lidi může, má dokončená lékařská studia, následnou dvouletou povinnou stáž a přes dva roky praxe na očním oddělení záporožské nemocnice. V Česku ale musí doktorka ještě splnit řadu nezbytných náležitostí. „Písemnou část aprobační zkoušky už mám hotovou, teď mě čeká její praktická část, tedy stáže dle oborů – chirurgická, interní, pediatrická, gynekologická a jedna na výběr. To trvá zhruba půl roku. Závěrečná ústní část v Praze se čtyřmi státnicemi se koná na Institutu postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví v Praze,“ vysvětlila těžkosti s návratem k původní profesi Ukrajinka.

Pro krev do kasáren. Mobilní odběrový tým z FN Olomouc oslovil mezi vojáky desítky prvodárců

Dvaadvacet litrů krve získalo Transfuzní oddělení FN Olomouc od vojáků z Velitelství výcviku – Vojenské akademie ve Vyškově. Tentokrát byl v akci nový mobilní odběrový tým – dárci nepřijeli do olomoucké nemocnice, naopak zdravotníci s veškerým...

Pokud se vše podaří, což bude podle Darii nejdříve na jaře příštího roku, bude moci pracovat jako lékařka. Do té doby v nemocnici může pracovat v administrativě. „Můžu dělat lékařskou práci bez aprobace na povolení ministerstva zdravotnictví, což ale vyžaduje neustálý formální dohled kolegů,“ navázala Daria.

Ačkoliv by si lékařka přála, aby válečný konflikt na Ukrajině co nejdříve skončil, svou budoucnost vidí spíše v České republice a Olomoucké nemocnici. „Uvidím, co bude, ale nelze začínat každé dva roky nový život. V Olomouci a ve fakultní nemocnici se mi líbí a velmi děkuji paní přednostce. Mohla pomoc odmítnout, ale dala mi důvěru a pro mě je to strašně moc důležité,“ uzavřela Daria s vděkem.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Fakultní nemocnice Olomouc

Štítky Ukrajina, FNOL, Fakultní nemocnice, Olomouc, Univerzita Palackého, uprchlíci, oční klinika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Životní změna kvůli válce. Ukrajinská lékařka pomáhá ve FN Olomouc  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.