Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Sobota 11. května 2024  |  Svátek má Svatava
Bez reklam

Přesný a šetrný. FN Olomouc zainvestuje do dalšího robotického chirurga, pomáhá stovkám pacientů ročně

Značný pokrok zejména v boji s různými typy nádorů přineslo využití robotických operačních systému ve Fakultní nemocnici Olomouc. Centrum pro výkony, při kterých lékař ovládá joystickem precizní robotická ramena s nástroji, vzniklo na Hané v roce 2009. Před pěti lety pořídilo zdravotnické zařízení nejmodernější soustavu da Vinci Xi, která pomáhá specialistům a pacientům v oblasti urologie, gynekologie, ORL i chirurgie. Nemocnice nyní pracuje na pořízení dalšího špičkového přístroje.

S využitím robotického systému da Vinci Xi provedli za pět let odborníci z FN Olomouc 2400 operací nejen pro pacienty ze spádové oblasti nemocnice, ale pomohli i lidem z Polska či Slovenska. V roce 2018 přišla špičková technologie nemocnici na 41 milionů korun. Výkonnost robotického centra se má brzy ještě znásobit.

„Je nepochybné, že u řady operačních výkonů patří budoucnost robotické chirurgii. I proto nás těší, že se stále rozšiřuje počet oborů, které se do operací na robotovi aktivně zapojují, mnohdy jako jedni z prvních v celé České republice či dokonce Evropě. Naše nemocnice tento trend podporuje, proto v současné době připravujeme nákup druhého robota da Vinci Xi, jenž významným způsobem navýší kapacitu našeho robotického centra a umožní tak přístup k robotické operativě i dalším zájemcům, jejichž odbornost to umožňuje,“ kvituje v tiskové zprávě připravovanou investici ředitel FN Olomouc Roman Havlík.

VIDEO: Miniimplantátem proti zelenému zákalu. Oční klinika FN Olomouc zavedla operační novinku

Novinku při operační terapii zeleného zákalu využívají specialisté z oční kliniky Fakultní nemocnice Olomouc. Nový mikroinvazivní postup umožňuje rychlejší návrat pacienta do běžného života. Metoda spočívá ve využití osmimilimetrového implantátu,...

Víceramenný laparoskopický systém umožňuje s využitím kamer a ovládací konzole provádět výkon v těle pacienta. Nový stroj má vylepšenou optiku se širším zorným polem a lepším rozlišením. Tato verze má také prodloužený trokar, tedy ostrý chirurgický nástroj pro vytváření přístupu do tělních dutin. „Díky tomu se operatér k pacientovi lépe dostane a pronikne do větší hloubky, protože jej nelimituje délka nástroje. Tím stroj také reflektuje nárůst obezity u populace nejen v České republice. Další výhodou nové generace robota da Vinci je vylepšená koagulace, tedy stavění krvácejících cév. Minimalizují se tak jakákoliv rizika poškození a operace se stává ještě bezpečnější,“ vyzdvihl další výhody modelu da Vinci Xi mluvčí fakultní nemocnice Adam Fritscher.

Nejčastěji v Olomouci využívají k operačním výkonům robotický systém odborníci z Urologické kliniky. „Nejvíce provádíme operace prostaty a ledvin pro jejich nádorová onemocnění. V posledních dvou letech jsme rozšířili spektrum zákroků o další, které byly dříve operovány z otevřených přístupů. Jedná se o plastiky močovodů, odstraňování břišních metastáz při nádorech varlat, odstraňování postižených nadledvin. Začali jsme nabízet i odstranění močového měchýře s pokročilým nádorovým onemocněním a jeho náhradu ze střevního segmentu, což patří mezi nejsložitější urologické operace vůbec. Jako první tuzemské pracoviště jsme provedli odběr ledviny pro transplantační účely od žijícího dárce. V následujícím roce čekáme výrazné zvýšení počtu operovaných pacientů v souvislosti s plánovaným rozšířením seznamu typů robotických operací hrazených z veřejného pojištění, “ přiblížil přednosta kliniky Igor Hartmann, jehož pracoviště provedlo loni 356 robotických operací.

Více než stokrát operovali v minulém roce s využitím přístroje da Vinci zdravotníci z Porodnicko-gynekologické kliniky. Ta se zapojila do programu robotické chirurgie hned od jejího uvedení v Olomouci, od roku 2009 má na kontě přes sedm set výkonů, což je nejvíce v České republice. „Největší zastoupení mají operace gynekologických zhoubných nádorů. Operujeme ale roboticky i pacientky s endometriózou, se sestupem pánevních orgánů, s myomy, velmi velkými dělohami a také pacientky s poruchami plodnosti. Unikátem u nás je soubor devíti robotických abdominálních cerkláží u žen, které nemohou donosit těhotenství do porodu. Výsledkem je osm porozených dětí, z toho v jednom případě dvojčata. V roce 2018 jsme se stali evropským tréninkovým centrem robotické chirurgie pro výcvik operatérů z Česka, Slovenska, Polska, Německa a Rakouska. Jako jediné centrum robotické gynekologické chirurgie ve střední a východní Evropě se podílíme na mezinárodní randomizované prospektivní studii RACC, která by měla zásadním způsobem přehodnotit místo robotické chirurgie v léčbě karcinomu hrdla děložního,“ vylíčil úspěchy svého týmu přednosta Porodnicko-gynekologické kliniky Radovan Pilka.

VIDEO: Nejmenší olomoucké miminko se vešlo do dlaně. Dnes má Vaneska velkou šanci na zdravý život

Lékařům z novorozeneckého oddělení olomoucké Fakultní nemocnice se podařilo zachránit holčičku, která se zde na sklonku loňského roku narodila s váhou necelých 400 gramů. Šlo o nejmenšího novorozence v Olomouci. Dnes má Vaneska velkou šanci na...

Od roku 2019 zákroky robotické chirurgie provádějí také lékaři z Kliniky otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku Fakultní nemocnice Olomouc. Podle přednosty ORL kliniky Richarda Salzmana robotickými operacemi probíhá léčba pacientů s nádory právě v oblasti hlavy a krku, kdy pro odstranění rakoviny je potřeba velkých řezů zevně na krku a v některých případech i protnutí dolní čelisti. „Zatímco při tradičních postupech trvá hospitalizace deset až čtrnáct dnů, u robotické operace odcházejí onkologičtí pacienti po čtyřech až sedmi dnech domů. Zákrok je navíc šetrnější, přináší s sebou méně komplikací, lepší hojení a rychlejší rekonvalescenci. Z pohledu pacientů je velmi významné, že se díky robotovi vyhnou provedení tracheostomie, lidově nazývané slavík. Dále nezanedbatelná část pacientů nemusí po výkonu absolvovat agresivní ozáření a chemoterapii,“ shrnul výhody Salzman.

Významnou inovací bylo také zapojení robotického systému do operací slinivky břišní, což při dosavadním způsobu představovalo velký zásah a stres pro organismus nemocného člověka. „Přes veškerá opatření generují tyto operace bolesti, pooperační omezení funkcí zažívacího traktu, dýchacích funkcí, pohybových funkcí a tak dále. Robotický systém nejen v problematice chirurgie slinivky břišní umožňuje významně méně extenzivní přístup k operovanému orgánu a samotný zásah na něm je podstatně přesnější díky detailnímu zobrazení operovaných struktur a též eliminací nežádoucích důsledků nedokonalostí jemné motoriky operatéra,“ popisuje primář I. chirurgické kliniky Martin Loveček, který současně upozorňuje na výrazné snížení bolesti po operaci, menší výskyt komplikací či zkrácení doby intenzivní péče i hospitalizace.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Fakultní nemocnice Olomouc

Štítky Zdraví, operace, robotický systém, FN Olomouc, lékař, da Vinci, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přesný a šetrný. FN Olomouc zainvestuje do dalšího robotického chirurga, pomáhá stovkám pacientů ročně  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.