Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

VIDEO: Miniimplantátem proti zelenému zákalu. Oční klinika FN Olomouc zavedla operační novinku

Novinku při operační terapii zeleného zákalu využívají specialisté z oční kliniky Fakultní nemocnice Olomouc. Nový mikroinvazivní postup umožňuje rychlejší návrat pacienta do běžného života. Metoda spočívá ve využití osmimilimetrového implantátu, který zajišťuje snížení tlaku uvnitř oka.

Zdravotníci Oční kliniky ve Fakultní nemocnici Olomouc provádějí přibližně 130 glaukomových operací ročně, před několika týdny olomoučtí odborníci poprvé zavedli také nový operační postup.

„Pokud pacientům se zeleným zákalem nepomáhají kapky, musíme přistoupit k operaci. Jejím cílem je snížení nitroočního tlaku, což je hlavní rizikový faktor. Nejčastěji k tomu využíváme takzvanou trabekulektomii, při níž vytneme část prostoru a ke snížení tlaku pak dochází díky odtékání tekutiny z oka fyziologicky, přirozeně. Tento postup je takový zlatý standard operace glaukomu,“ vysvětluje v tiskové zprávě přednostka Oční kliniky FN Olomouc Klára Marešová.

VIDEO: Alergologii ve Fakultní nemocnici Olomouc čeká stěhování do novostavby, otevírat se má v létě

Na severozápadním okraji areálu Fakultní nemocnice Olomouc stavbaři dokončují nový pavilon G, který bude sloužit nejen zdravotníkům, ale také jako administrativní a výukové centrum. Kompletně se do připravovaných prostor přesune alergologie a...

Dosud využívaný postup se inovoval díky speciálnímu materiálu, který lze použít pro zavedení do oka, aby nedošlo ke vzniku v tomto případě nežádoucí jizvy. „Při této operaci nám stačí jen maličké otvory do oka a minimální manipulace s tkáněmi. Postup je to velmi jemný, elegantní a v podstatě nekrvavý, nebo málo krvavý. Zavádíme při něm drobný, jen osmimilimetrový stent, který vytvoří spoj mezi vnitřkem oka a prostorem pod spojivkou a tudy pak odtéká nitrooční tekutina,“ popisuje lékařka, která s kolegy doufá, že tímto způsobem bude možné pomoci více pacientům.

Drobným otvorem v oku se trvale snižuje nitrooční tlak, proces jizvení je v tomto případě hlavním rizikovým faktorem pooperačního průběhu. „My vlastně do organismu uděláme dírku, kterou má odtékat tekutina z oka, ale náš organismus má tendenci tuto ranku zahojit. Jenže hojení a jizvení je v tomto případě nežádoucí. A právě stenty, které jsou naprosto biokompatibilní, tedy s organismem spřízněné, jizvení předcházejí. To je velká výhoda z hlediska možných pooperačních komplikací,“ doplňuje přednostka Oční kliniky FN Olomouc.

Minimální komplikace po operaci s sebou nesou další benefity pro pacienty - především potom možnost rychlejšího návratu k běžným aktivitám. „V případě mikroinvazivního výkonu pacient zůstává doma zhruba čtrnáct dnů, u klasických operací glaukomu to bývá i měsíc,“ vyzdvihuje přednostka oční kliniky.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Fakultní nemocnice Olomouc

Štítky Zdraví, Fakultní nemocnice Olomouc, operace, zelený zákal, léčba, oční klinika, nemoc, onemocnění, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Miniimplantátem proti zelenému zákalu. Oční klinika FN Olomouc zavedla operační novinku  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.