Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Olomoucká fakultka se připojuje ke Světovému dni bez tabáku. Odborná pomoc zvyšuje šanci přestat kouřit

Bez pomoci odborníků se podaří přestat kouřit jen přibližně dvěma až třem procentům lidí, kteří se rozhodnout pro tento zdraví prospěšný krok. Pomoc s odvykáním si na látky obsažené v cigaretách nabízejí také zdravotníci ve Fakultní nemocnici Olomouc. Největší zdravotnické zařízení na střední Moravě se připojuje ke Světovému dni bez tabáku, který připadá na poslední květnový den.

Světový den bez tabáku si připomínají lidé 31. května, osvětová akce má podpořit všechny, kdo se snaží s jakýmkoliv druhem cigaret přestat. Podle statistik má v tuzemsku kouření přibližně sedmnáctiprocentní podíl na roční úmrtnosti. Na následky kouření v České republice umírá každý rok 17 až 19 tisíc lidí. Příčinou jsou zejména kardiovaskulární onemocnění, nemoci plic, nádory, diabetes a hypertenze. Kouření je také rizikovým faktorem pro těžká onemocnění a úmrtí na respirační infekce.

Připomenout škodlivost kouření a podpořit ty, kdo chtějí s jakýmkoliv druhem cigaret přestat. Takový je cíl Světového dne bez tabáku, který si každoročně 31. května připomíná i Fakultní nemocnice Olomouc. Největší zdravotnické zařízení na střední Moravě letos při této příležitosti přímo v poslední květnový den uspořádá akci pro zaměstnance. Škodlivost kouření ale nemocnice celoročně připomíná také svým pacientům a zájemcům pomáhá s odvykáním. Právě konzultace se specialisty či zajištění potřebných doplňků a přípravků výrazně zvyšuje šanci přestat kouřit.

Jen v České republice předčasně umře na následky kouření každý rok 17 až 19 tisíc lidí. Podíl kouření na roční úmrtnosti u nás činí zhruba sedmnáct procent. Příčinou jsou zejména kardiovaskulární onemocnění, nemoci plic, nádory, diabetes a hypertenze. Kouření je také rizikovým faktorem pro těžká onemocnění a úmrtí na respirační infekce.

Přesný a šetrný. FN Olomouc zainvestuje do dalšího robotického chirurga, pomáhá stovkám pacientů ročně

Značný pokrok zejména v boji s různými typy nádorů přineslo využití robotických operačních systému ve Fakultní nemocnici Olomouc. Centrum pro výkony, při kterých lékař ovládá joystickem precizní robotická ramena s nástroji, vzniklo na Hané v roce...

„Každá cigareta poškozuje, včetně pasívního kouření. Kouření vyvolává a zhoršuje řadu závažných onemocnění. Nejlepší prevencí potíží je zavčas přestat,“ zdůrazňuje primář Kliniky plicních nemocí a tuberkulózy olomoucké fakultní nemocnice Stanislav Losse, který je také vedoucím lékařem Centra pro závislosti na tabáku.

Na odborníky v centru se mohou obracet všichni, kdo se rozhodli své závislosti zbavit a hledají odbornou pomoc. Bližší informace a kontakt pro objednání jsou k dispozici na webových stránkách nemocnice.

K rozhodnutí nekouřit by se měli odhodlat především ti, kteří již trpí plicním, srdečním, cévním, onkologickým či jiným onemocněním. „Zanechání kouření by mělo být automatické, i pokud jde o těhotnou ženu, osobu před plánovaným chirurgickým zákrokem nebo diabetika. Není důvod tento krok odkládat,“ zdůrazňuje primář plicní kliniky v tiskové zprávě.

Krevní plasmy už jsem daroval dva velké barely, usmívá se rekordman olomouckého hasičského sboru

Hasiči Olomouckého kraje nedávno hromadně darovali krev a krevní plazmu. Celkem se zúčastnilo dvanáct příslušníků sboru, mezi nimiž byli i dva „prvňáčci“. S nimi dorazil i olomoucký rekordman Dalibor Joura, který oslavil 250. odběr.

Světový den bez tabáku a škodlivost kouření připomene Fakultní nemocnice Olomouc svým zaměstnancům ve středu 31. května od 11 do 13 hodin preventivně edukační akcí v prostorách jídelny. „Zaměstnanci také stále mohou v nemocniční lékárně využít desetiprocentní slevu na přípravky Nicorette, které pomáhají při odvykání kouření. Postoj vedení Fakultní nemocnice Olomouc k otázce kouření je trvale negativní. To je zřejmé i ze skutečnosti, že je zdravotnické zařízení od roku 2016 součástí Evropské sítě nekuřáckých nemocnic,“ říká mluvčí Fakultní nemocnice Olomouc Adam Fritscher a připomíná, že v areálu FN Olomouc je povoleno kouřit pouze na vyhrazených kuřáckých místech. V dalších prostorách mimo tato vyhrazená místa včetně všech vnitřních prostor nemocnice je kouření zakázáno.

Omezení spotřeby tabákových výrobků má podle aktuální kampaně Světové zdravotnické organizace nejen výhody pro stav organismu, ale může pomoci také zemím, ve kterých se tabák ve velké míře pěstuje. Pěstování rostlin s nikotinem totiž ubírá kapacity pro pěstování jedlých plodin, což přispívá k problémům se zásobováním potravinami. „Letošní kampaň WHO proto vyzývá vlády, aby ukončily dotace na pěstování tabáku a využily úspory na podporu zemědělců, aby přešli na udržitelnější plodiny, které zlepšují potravinovou bezpečnost a výživu,“ dodávají zástupci FN Olomouc.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky Zdraví, zlozvyk, kouření, tabák, světový den bez tabáku, plicní klinika, onemocnění, nemoc, Fakultní nemocnice Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucká fakultka se připojuje ke Světovému dni bez tabáku. Odborná pomoc zvyšuje šanci přestat kouřit  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.