Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

V šumperské nemocnici mají nové operační stoly. Chirurgům usnadňují práci

Chirurgové v nemocnici Šumperk mají tři nové operační stoly. Stoly mají výrazně usnadnit práci zdravotnickému personálu a zvýšit komfort pacientů. Podle mluvčí nemocnice jsou nové stoly na operačních sálech nejmodernějšími na trhu.

"Zřejmě největší výhodou nových stolů je jejich individuální ergonomická nastavitelnost," uvedla mluvčí nemocnice Hana Hanke. Vedení nemocnice si od investice slibuje efektivnější a bezpečnější manipulaci s pacienty. Personál může stoly ovládat pomocí chytrých ovladačů. Ty na sobě mají displej, který lékařům zobrazuje aktuální polohu a postavení jednotlivých částí operační desky. "Jde o velmi sofistikovaný systém, který při nastavování správné polohy značně usnadňuje práci našim kolegům z operačních sálů," vysvětlil biomedicínský inženýr šumperské nemocnice Matěj Šťastný.

Šťastný doplňuje, že komponenty nových stolů lze také sdílet a doplňovat s těmi stávajícími. Jeden ze tří nových stolů může personál také přímo v prběhu operace přemisťovat. To lze využít při opercích vícečetných poranění. Součástí stolů jsou také desky z uhlíkových vláken, které lékařům umožňují intraoperační zobrazování. "V případě nutnosti zobrazení rentgenového snímku mohou lékaři použít posuvné C-rameno. Během operace tak mohou chirurgové zhlédnout rentgenový snímek pacienta, což je obrovská výhoda," uvedl Šťastný.

Šumperská nemocnice může od loňského roku investovat desítky miliónů korun díky zapojení do projektu REACT-EU. V předchozích měsícíh pořídila také nový systém pro monitoring vitálních funkcí, telemetrický systém, bezdrátové KTG monitory, operační robotické rameno nebo pojízdný rentgen. Nemocnice má v plánu pořídit více než dvě stovky nových přístrojů dohromady za 128 milińů korun.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Šumperk, nemocnice, operace, stoly, operační stoly, modernizace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V šumperské nemocnici mají nové operační stoly. Chirurgům usnadňují práci  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.