Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Hygienici kontrolovali kvalitu zmrzliny. Skoro polovina vzorků nesplňovala limity

Krajská hygienická stanice zahájila v červnu kontrolu kvality zmrzlin. Ze šestnácti vzorků nevyhovělo hygienickým limitům sedm. Kontroloři zkoumali bezpečnost potravin i osobní a provozní hygienu při přípravě zmrzliny.

Olomoucká hygienická stanice odebrala ke 4. červenci šestnáct vzorků zmrzliny. „Odebrané vzorky jsou vyšetřovány na přítomnost bakterií rodu Salmonella a Listeria monocytogenes, které jsou ukazatelem bezpečnosti potravin,“ vysvětlila mluvčí krajských hygieniků Markéta Koutná. Tyto bakterie mohou způsobit nevolnost, zvracení, bolesti břicha či horečky.

Tuberkulóza v Libavé? Dokumenty jsou podvržené, upozorňují hygienici

Po internetu se podle hygieniků šíří falešná zpráva o výskytu tuberkulózy v oblasti Libavé nedaleko Olomouce, kde se ve vojenském újezdu připravují jednotky z Ukrajiny. Podle Hygienické služby ČR i ministra zdravotnictví se jedná o dezinformaci.

Dále se vzorky testují na přítomnost bakterie Enterobacteriaceae. Tím se kontroluje hygiena výrobního procesu, tedy zda dochází k řádné sanitaci výrobního zařízení. „Tyto bakterie by u zdravých jedinců neměly mít zdravotně významný dopad, ale reakce by se mohla objevit u osob se sníženou imunitou či u dětí,“ doplnila Koutná.

Ze šestnácti odebraných vzorků převážně točených zmrzlin jich sedm nevyhovělo evropským limitům v ukazateli Enterobacteriaceae. To svědčí o nedostatečné hygieně při výrobě. Ve třech případech bylo také zjištěno porušení zásad provozní hygieny. Za tyto nedostatky uložili hygienici pouty v celkové výši 12 tisíc korun.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Hygiena, Olomouc, KHS, zmrzlina, bakterie, kontrola, limity

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hygienici kontrolovali kvalitu zmrzliny. Skoro polovina vzorků nesplňovala limity  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.