Krajská hygienická stanice zahájila v červnu kontrolu kvality zmrzlin. Ze šestnácti vzorků nevyhovělo hygienickým limitům sedm. Kontroloři zkoumali bezpečnost potravin i osobní a provozní hygienu při přípravě zmrzliny.
Olomoucká hygienická stanice odebrala ke 4. červenci šestnáct vzorků zmrzliny. „Odebrané vzorky jsou vyšetřovány na přítomnost bakterií rodu Salmonella a Listeria monocytogenes, které jsou ukazatelem bezpečnosti potravin,“ vysvětlila mluvčí krajských hygieniků Markéta Koutná. Tyto bakterie mohou způsobit nevolnost, zvracení, bolesti břicha či horečky.
Pátek, 28. dubna 2023, 20:22
Po internetu se podle hygieniků šíří falešná zpráva o výskytu tuberkulózy v oblasti Libavé nedaleko Olomouce, kde se ve vojenském újezdu připravují jednotky z Ukrajiny. Podle Hygienické služby ČR i ministra zdravotnictví se jedná o dezinformaci.
Dále se vzorky testují na přítomnost bakterie Enterobacteriaceae. Tím se kontroluje hygiena výrobního procesu, tedy zda dochází k řádné sanitaci výrobního zařízení. „Tyto bakterie by u zdravých jedinců neměly mít zdravotně významný dopad, ale reakce by se mohla objevit u osob se sníženou imunitou či u dětí,“ doplnila Koutná.
Ze šestnácti odebraných vzorků převážně točených zmrzlin jich sedm nevyhovělo evropským limitům v ukazateli Enterobacteriaceae. To svědčí o nedostatečné hygieně při výrobě. Ve třech případech bylo také zjištěno porušení zásad provozní hygieny. Za tyto nedostatky uložili hygienici pouty v celkové výši 12 tisíc korun.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.