Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Tuberkulóza v Libavé? Dokumenty jsou podvržené, upozorňují hygienici

Po internetu se podle hygieniků šíří falešná zpráva o výskytu tuberkulózy v oblasti Libavé nedaleko Olomouce, kde se ve vojenském újezdu připravují jednotky z Ukrajiny. Podle Hygienické služby ČR i ministra zdravotnictví se jedná o dezinformaci.

"Do některých e-mailových schránek v těchto dnech chodí zpráva z e-mailové adresy imitující ministerstvo zdravotnictví. Obsahuje podvržené dokumenty oznamující namátkové kontroly škol za účelem kontroly na TBC a vyhrožující postihy. Nic takového nechystáme a jedná se o lež," uvedla Hygienická služba ČR na sociálních sítích. Stanovisko sdílel také ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Dokument s dnešním datem na první pohled připomíná protiepidemická opatření, která s podpisem hlavní hygieničky Pavly Svrčinové a kulatým razítkem ministerstvo zdravotnictví vydávalo v době epidemie covidu-19. Vedoucí odboru ochrany veřejného zdraví Matyáš Fošum na uvedl, že dokument s daným jednacím číslem ve spisové službě ministerstva neexistuje. Drobně se od oficiálních dokumentů liší i písmo. Podle Fošuma žádný dopis do školy v Libavé z ministerstva nešel a nebyl by ani označený jako "informační dopis".

Ukrajinští vojáci na Libavé trénují boj i pomoc zraněným. Instruktoři vyzdvihují jejich houževnatost a odhodlání

Ve vojenském výcvikovém prostoru Libavá u Olomouce získávají bojové zkušenosti a dovednosti další stovky ukrajinských vojáků. Instruktoři z české armády se věnují už třetí skupině, která se připravuje na střetnutí s ruskými jednotkami.

První stránka dopisu má být odpovědí hlavní hygieničky ředitelce školy ve Městě Libavá, obsahem jsou údajná doporučení proti šíření epidemie TBC a popis příznaků. Má jít o oficiální odpověď "protiepidemiologického oddělení", které na ministerstvu zdravotnictví vůbec není. Druhá strana je označená jako "informační dopis", píše se na ní například o údajně chystaných namátkových kontrolách ministerstva. Žádné takové se podle ministerstva nepřipravují.

Dopis také vyzývá školy, aby informovaly učitele a rodiče. "V zájmu šíření paniky a nepravdivých informací mezi rodiči byste měli co nejdříve aktivně informovat rodičovské výbory, rodiče a zákonné zástupce žáků, že mimořádné vyšetření zaměstnanců školy na TBC nesouvisí s výcvikem vojáků z Ukrajiny v Olomouckém kraji," uvádí například.

Na internetu se zprávy o epidemii tuberkulózy v Olomouckém kraji, které nákazu spojovaly s Ukrajinci, objevily už letos v únoru. Zabývá se jimi policie.

Policie vyšetřuje senátorku Hamplovou za šíření poplašné zprávy. Kvůli lžím o tuberkulóze z Ukrajiny

Policie vyšetřuje senátorku Janu Zwyrtek Hamplovou z Mohelnice za šíření poplašné zprávy. Právnička včera zveřejnila lži o šíření tuberkulózy a vojácích z Ukrajiny, příspěvek po čase stáhla a omluvila se. Pokud bude obviněná, hrozí jí až tři roky...

Protiepidemická opatření při lokálních epidemiích mají na starosti obvykle krajské hygienické stanice. Krajská hygienická stanice Olomouckého kraje na svém webu varuje před první únorovou dezinformací spojující ukrajinské vojáky s TBC. Tehdy ji na sociálních sítích šířila také senátorka Jana Zwyrtek Hamplová, později ji smazala a omluvila se.

Předběžná data z registru, kde lékaři nakažené TBC evidují, ukazují v loňském roce nárůst mírně nad úroveň před epidemií covidu-19. Na Ukrajině je tuberkulóza častější než v ČR, zvýšení počtu případů proto odborníci očekávali. Podle předběžných dat loni bylo 374 případů TBC, z nich 161 bylo u cizinců. Ukrajinců bylo mezi nimi 89, z nich 54 uprchlíků. Lékaři upozorňují, že při krátkodobém kontaktu se lidé nenakazí, potřeba je několikahodinový kontakt.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Vít Hassan

Štítky Dezinformace, tuberkulóza, tuberkulóza Libavá, hygienici, hygiena, hoax, falešná zpráva, Libavá, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tuberkulóza v Libavé? Dokumenty jsou podvržené, upozorňují hygienici  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.