Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Šumperská nemocnice nakoupila moderní lůžka. Některá unesou až třistakilové pacienty

Vyšší komfort pro pacienty i zdravotnický personál poskytuje 55 elektricky polohovatelných lůžek, která pořídila šumperská nemocnice. Některé z nových nemocničních postelí jsou svou šířkou a nosností uzpůsobená i pro extrémně obézní pacienty. Investici ve výši 10 milionů korun financovalo zdravotnické zařízení s využitím projektu REACT-EU.

Podle biomedicínského inženýra Nemocnice Šumperk Matěje Šťastného jsou nová lůžka vybavena ovladači, prostřednictvím nichž lze postel snadno polohovat. Mají také pohodlné matrace, díky kterým lze předejít vzniku proleženin. Lůžka zároveň zvyšují i bezpečnost pacientů. „Dají se spustit do výšky 40 centimetrů nad zem. Tuto nejnižší polohu lze zaznačit i barevnou signalizací, a tím minimalizovat následky případného nechtěného pádu. Také postranice jsou designovány tak, aby poskytly pacientovi maximální bezpečí,“ uvedl Šťastný.

Chtělo by to ubrat plyn. Nehodový úsek by mohl vyřešit obchvat Bludova

V pondělí dopoledne došlo v úseku mezi Bludovem a Šumperkem k tragické nehodě. Podle experta na bezpečnost na silnici ale není nebezpečný samotný úsek, nýbrž neukáznění a riskující řidiči. Situaci by částečně mohl vyřešit plánovaný obchvat.

Na 26 nových standardních a čtyřech bariatrických lůžkách pro obézní lidi už uléhají hospitalizovaní pacienti ortopedického oddělení Nemocnice Šumperk. „Nová lůžka jsou mnohem lehčí a lépe se ovládají. Jsou tedy komfortnější nejen pro pacienty, ale usnadňují práci personálu. Velkou výhodou je snadné ovládání lůžka, centrální brzda a také integrované zábrany, které máme připravené ihned k použití a nemusíme je složitě přenášet a upevňovat. Nová lůžka si chválí i naši pacienti,“ podotkla vedoucí sestra ortopedického oddělení Miroslava Divišová.

Pro oddělení anestezie, resuscitace a intenzivní péče pořídila šumperská nemocnice čtyři nová elektrická resuscitační lůžka s integrovanou matrací zabraňující proleženinám a speciální váhou, na kterých jsou hospitalizováni pacienti ve vážném zdravotním stavu či po těžkých operací. Osm nových lůžek dokoupila nemocnice na interní oddělení a dalších osm lůžek do nového pavilonu ošetřovatelské péče.

Šumperk ve svých bytech nájem nezdraží. Reaguje i na potíže obyvatel s náklady na energie

Vysoké nedoplatky na energiích za minulý rok eviduje šumperská radnice v městských bytech. S ohledem na rostoucí finanční zátěž nechce vedení města v následujícím období zvyšovat nájemné ve svých bytových jednotkách a ve více než čtyřech stovkách...

Kromě standardních lůžek pořizuje nemocnice i lůžka bariatrická pro obézní pacienty. Pro personál je totiž často náročné obézního pacienta na lůžko vůbec dostat. „Proto jsme byli nuceni tento nežádoucí trend zohlednit a nakoupit první elektrická lůžka s vyšší nosností až 300 kilogramů. Nová bariatrická lůžka samozřejmě poslouží i ostatním pacientům, pro ty silnější ovšem nabízejí o deset centimetrů širší ložnou plochu, a tím i vyšší pohodlí. Kromě ortopedického oddělení jsme jich pět zakoupili také na interní oddělení,“ dodal Šťastný.

Od loňského roku může Nemocnice Šumperk díky zapojení do projektu REACT-EU průběžně investovat do nákupu nového přístrojového vybavení desítky miliónů korun. Letos pořídila za 15 milionů korun tři nové operační stoly, které výrazně usnadnily práci zdravotnickému personálu a zvýšily komfort pacientů. V předchozích měsících pak zakoupil například nový systém pro dálkový monitoring vitálních funkcí, telemetrický systém, bezdrátové KTG monitory anesteziologické a ventilační přístroje či operační robotické rameno.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nicole Valentová, Nemocnice Šumperk

Štítky Zdraví, nemocnice, investice, modernizace, nemocniční lůžka, elektrické lůžko, Nemocnice Šumperk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šumperská nemocnice nakoupila moderní lůžka. Některá unesou až třistakilové pacienty  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.